< WRÓĆ DO Księga przepisów

Risotto

Księga Receptur Firmowych 2013-06-26
Składniki:

• 2 szklanki ryżu do risotto
• Warzywa (1,5 szklanki mrożonej marchewki z groszkiem, 1 mała cukinia – pokrojona w kostkę, 2 cebule)
• 2 kostki dowolnego bulionu CYKORIA, sól do smaku
• Mały kawałek boczku
• Kilka łyżek oliwy
• Kieliszek białego wina
• Do wykończenia potrawy (4 łyżki startego parmezanu, świeżo mielony pieprz, natka pietruszki)
Przygotowanie:

Pyszne, delikatne, idealne na wiosenno-letni obiad! Z dodatkiem cukinii, marchewki, groszku.

Przygotowanie:
W małym garnuszku przygotowujemy bulion Cykorii i odstawiamy. W tym czasie smażymy na patelni cienkie plastry boczku razem z pokrojoną w kosteczkę cebulką. Po 5 minutach dodajemy kostki cukinii oraz marchewkę z groszkiem. Całość smażymy kolejne kilka minut a następnie dodajemy ryż i po kilku minutach dolewamy białe wino. Kiedy wino odparujemy, wlewamy szklankę bulionu. Mieszamy do momentu, aż bulion wsiąknie w ryż a następnie uzupełniamy kolejną szklanką bulionu. Mieszamy, przykrywamy przykrywką i zmniejszamy ogień. Po ok. 10 minutach sprawdzamy czy ryż jest dostatecznie miękki i czy potrawa nie jest zbyt sucha. Jeśli nie jest dostatecznie wilgotna, dolewamy kolejną porcję bulionu i solimy do smaku.
Risotto podajemy tuż po ugotowaniu. Podane w głębokich talerzach porcje posypujemy parmezanem, zieloną pietruszką i świeżo mielonym pieprzem.
Więcej przepisów na: www.cykoria.com.pl
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS