< WRÓĆ DO Księga przepisów

Grillowane szparagi na lekkiej sałatce

Księga Receptur Firmowych 2013-05-22
Składniki:
sól - 1 łyżeczka
pomidory koktajlowe (żółte i czerwone)
chilli - 1 łyżeczka
mix sałat - 1 opakowanie
otręby żytnie lub owsiane - 2 łyżki
szparagi zielone - 0.5 pęczka
siemię lniane - 1 łyżka
szynka szwarcwaldzka
mleko - 0.5 szklanki
pieprz - 1 szczypta
drożdże - 0.5 opakowania
mąka (u mnie w równych proporcjach: mąka żytnia, mąka pszenna pełnoziarnista i pszenna razowa) - 2 szklanki
oliwa z oliwek - 2 łyżk
Przygotowanie:

1. Opcjonalnie: przygotować kulki drożdżowe (można zastąpić je grillowanym pełnoziarnistym pieczywem podanym do sałatki, ale kulki na pewno są bardziej
efektowne).
2. Do miseczki pokruszyć świeże drożdże, posypać łyżeczką cukru, łyżką mąki, zalać ciepłym mlekiem, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie w
dużej misce wymieszać mąkę, otręby, siemię lniane, sól i chilli. Dodać wyrośnięte drożdże, ok. 2 łyżki oliwy z oliwek i całość dokładnie wyrobić (ewentualnie
dodając mąkę lub mleko, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję), po czym zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.
3. Następnie uformować niewielkie kulki (lub paluszki, lub cokolwiek ;)) i piec je na papierze do pieczenia przez ok. 15 minut aż się zarumienią.
4. Na dużym talerzu ułożyć liście ulubionych sałat (u mnie: garść gotowego mixu sałat, rukola, całe listki szpinaku i bazylii), a następnie połówki żółtych i
czerwonych pomidorków koktajlowych. Całość skropić oliwą z oliwek, posypać świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie ułożyć upieczone drożdżowe kulki.
5. Szparagi umyć i odciąć końcówki; nie ma potrzeby ich obierać. Każdy plaster szynki szwarcwaldzkiej pokroić wzdłuż na 3-4 cienkie paseczki i owinąć nimi pojedyncze szparagi. Szparagi układać na rozgrzanej patelni grillowej (ja swoją elikatnie natłuszczam przy pomocy pędzelka) i grillować parę minut na średnim
ogniu aż na szynce pojawią się paski. Gotowe szparagi przełożyć na sałatkę i ewentualnie doprawić do smaku.
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS