< WRÓĆ DO Księga przepisów

Kurczak curry zapiekany w łódce

Księga Receptur Firmowych 2012-09-03
Składniki:
350g piersi z kurczaka
2 jabłka
1 banan
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
200ml śmietany 36% (lub mleka kokosowego)
20g masła
sól
pieprz
świeży szczypiorek
Przygotowanie:

Pierś z kurczaka pokroić na ok. 4 cm kawałki, banan na plasterki, cebulę i czosnek w grubszą kostkę, a jabłko, wraz ze skórką, przeciąć na 8 części.
Kurczaka przyprawić solą oraz pieprzem i wraz z cebulą i czosnkiem podsmażyć na patelni ok. 3 minuty. Przygotować 4 arkusze A4 papieru do gotowania SAGA, na każdym z nich położyć kawałki kurczaka, jabłko, plasterki banana, a następnie z papieru uformować łódki SAGA. Na górę dodać śmietanę wymieszaną z przyprawą curry. Łódki zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez ok. 15 minut.
Zalecane jest serwowanie dania w papierowych łódeczkach. Przed podaniem danie można udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem

 Papier do gotowania SAGA to nowość, oferowana przez firmę Metsa Tissue. Papier do gotowania SAGA z obydwu stron pokryty jest warstwą silikonu, dzięki czemu przygotowywane jedzenie nie przywiera do niego i z powodzeniem można stosować go, bez użycia tłuszczu do przyrządzania potraw, w mrożeniu oraz pieczeniu. Używając papieru SAGA do gotowania w wodzie lub na parze pozwalamy zachować potrawom ich witaminy, sole mineralne oraz naturalny aromat. Papier SAGA chroni naczynia i blachy przed zabrudzeniem i zużyciem, a po zastosowaniu nadaje się do biodegradacji lub kompostowania.

www.sagacook.com

Więcej informacji udziela:
Olga Antecka  
Advanced PR
e-mail: oantecka@advancedpr.pl
tel.:  +48 22 642 10 26
kom.:  +48 606 824 630

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS