< WRÓĆ DO Księga przepisów

Wędzony pstrąg z puree z selera oraz sosem mandarynkowym

Księga Receptur Firmowych 2012-06-11
Składniki:

Składniki (1 porcja)

1 pstrąg
5 plasterków mandarynki
garść suchego siana do podwędzenia
sól
pieprz
świeży tymianek
świeża gwiazdnica do dekoracji
świeży szczaw zajęczy do dekoracji
oliwa

PUREE
150 g selera
250 ml mleka
20 g masła
sól

SOS
1 szt. trawy cytrynowej
200 ml soku z mandarynek (wyciskany lub z kartonika)
20 ml miodu pitnego
3-4 g masła
sól

papier do gotowania SAGA

Przygotowanie:

Pstrąga umyć i osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika, następnie wyfiletować - oczyścić z ości oraz łusek. Przygotować jeden arkusz papieru do gotowania SAGA, ułożyć na nim rybę z dodatkiem tymianku oraz pięć plastrów z mandarynki. Z papieru uformować łódkę SAGA i wstawić ja do wędzarki.
Uwędzoną rybę podsmażamy na oliwie od strony skórki. Następnie przeciąć na pół. Na jednej części ułożyć plastry mandarynki i nakryć drugą połową pstrąga.

Puree
Do garnka wlać mleko i włożyć obrany seler. Z papieru do gotowania SAGA wyciąć okrągły kawałek i nakryć nim garnek. Gotować, do momentu, gdy seler będzie miękki, następnie zdjąć z garnka papierową pokrywkę i dodać masło. Całość przetrzeć przez drobne sito, doprawić solą do smaku.

SOS
Miód pitny wlać do garnka i odparować, następnie dodać do niego pokrojoną trawę cytrynową oraz sok z mandarynek, gotować na lekkim ogniu do uzyskania konsystencji delikatnego sosu. Na koniec dodać masło oraz doprawić solą do smaku

Rybę z mandarynką ułożyć na puree z selera, udekorować ją dzikimi ziołami. Dodać sos.

Wyróżnienie w ogólnopolskim konkursie kulinarnym "Nowy wymiar gotowania - SAGA"
Przepis przygotował: Przemysław Klima

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS