< WRÓĆ DO Księga przepisów

Łosoś w aromacie kawy

Księga Receptur Firmowych 2012-06-11
Składniki:

Składniki (1 porcja)

1. ŁOSOŚ
150 g filetu z łososia
5 g kawy w ziarnach
2 gwiazdki anyżu
10 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz
cukier

2. WARZYWA
2 rzodkiewki
2 cebule dymki
150 g zielonego groszku
50 g świeżych szparagów
50 g masła
20 ml octu balsamicznego
sól
pieprz

3. PUREE
20g korzenia selera
20g ziemniaków

4. BURAKI
1 burak czerwony
sól
cukier
oliwa z oliwek

5. SOS
20 ml białego wytrawnego wina
10 ml sok z cytryny
10 ml śmietany 30%
1 żółtko
sól
cukier

kiełki słonecznika
papier do gotowania SAGA

Przygotowanie:

ŁOSOŚ
Łososia umyć i osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika. Ziarna kawy rozkruszyć (niezbyt mocno), dodać do nich anyż i wymieszać z oliwą z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu oraz odrobiny cukru. Łososia włożyć do tak przygotowanej marynaty na ok. 2-3 godziny. Przygotować arkusz papieru do gotowania SAGA i ułożyć na nim filet z łososia, z papieru uformować sakiewkę, następnie wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 110oC na 15 minut.

2. WARZYWA
Przygotować dwa arkusze papieru do gotowania. Na jednym z nich ułożyć 2/3 groszku, a na drugim przekrojoną na pół rzodkiewkę, cebulę, szparagi oraz pozostały groszek. Z papieru uformować sakiewki SAGA, następnie wstawić je do garnka z gotującą się wodą (ok. 2 cm) i gotować ok. 3 minuty.
Sakiewkę z groszkiem otworzyć i przetrzeć go przez sito, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną masła.
Wyjąć warzywa z drugiej sakiewki i delikatnie obsmażyć je na maśle z dodatkiem octu balsamicznego.

3. PUREE
Seler oraz ziemniaki obrać i zagotować, aż będą miękkie, następnie ugniatać z dodatkiem masła do uzyskania konsystencji puree.

4. BURAKI
Na arkuszu papieru do gotowania SAGA ułożyć obrane i pokrojone na ćwiartkę buraki, doprawić je solą, cukrem oraz delikatnie skropić oliwą z oliwek. Z papieru uformować łódkę SAGA i wstawić ją do piekarnika nagrzanego do temperatury 140oC na około 30 minut.

5. SOS
Do garnka wlać wino oraz sok z cytryny i gotować do momentu odparowania połowy płynu, następnie dodać śmietanę i gotować na małym ogniu ok. 5 minut, całość doprawić solą oraz cukrem. Odlać połowę sosu i dodać do niej żółtko - energicznie roztrzepać. Na koniec cały sos wymieszać razem.

Wszystkie składniki dania wyłożyć na talerzu i udekorować kiełkami.

III miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Nowy wymiar gotowania - SAGA"
Przepis przygotował: Maciej Woźniak

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS