< WRÓĆ DO Księga przepisów

Ciastka czekoladowo - czereśniowe z kremem waniliowym

Księga Receptur Firmowych 2012-05-23
Składniki:

10 kromek pieczywa toastowego4 jajka
20 czereśni w syropie
4 łyżki brązowego cukru
100 g kuwertury czekoladowej – gorzkiej (ew. czekolada gorzka zawierająca 70% kakao)
1 łyżka cukru pudru
4 okrągłe foremki do ciastek (średnica ok. 8,5 cm)
Przygotowanie:


Foremki wyłożyć przygotowanymi wcześniej paskami papieru do gotowania SAGA o wymiarach 4x5 cm. Następnie ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do gotowania. Z chleba tostowego odciąć skórkę i pokroić go na kawałki 1x1 cm. Kuwerturę pokruszyć na duże kawałki i odsączyć czereśnie. Ubić jajka w misce, dodać do nich chleb, cukier, czekoladę i czereśnie. Całość włożyć do foremek, zwracając uwagę na to, aby czereśnie i czekolada były rozłożone równomiernie.
Piec w piekarniku w temperaturze 180°C (200°C) przez 15-18 minut. Przed wyjęciem ciastek z foremek odstawić je na kilka minut, następnie delikatnie zdjąć papier i posypać cukrem pudrem. Podawać z kremem waniliowym.

Papier do gotowania SAGA to nowość, oferowana przez firmę Metsa Tissue. Papier do gotowania SAGA z obydwu stron pokryty jest warstwą silikonu, dzięki czemu przygotowywane jedzenie nie przywiera do niego i z powodzeniem można stosować go, bez użycia tłuszczu do przyrządzania potraw, w mrożeniu oraz pieczeniu. Używając papieru SAGA do gotowania w wodzie lub na parze pozwalamy zachować potrawom ich witaminy, sole mineralne oraz naturalny aromat. Papier SAGA chroni naczynia i blachy przed zabrudzeniem i zużyciem, a po zastosowaniu nadaje się do biodegradacji lub kompostowania.
www.sagacook.com

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS