< WRÓĆ DO Księga przepisów

Nadziewane pomidory ze szparagami na cieście francuskim

Księga Receptur Firmowych 2012-05-23
Składniki:

1 rulon schłodzonego ciasta francuskiego
1 żółtko
16 końcówek białych szparagów
12 koniuszków zielonych szparagów
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka masła
4 duże pomidory (około 180 g każdy)
2 łyżki posiekanej pietruszki
100 g kwaśnej śmietany
100 g pokrojonej w kostkę szynki
2 łyżki miąższu z pomidorów
sól
Przygotowanie:

Rozwałkować ciasto i wyciąć z niego 4 okrągłe kawałki - około 10cm średnicy każdy. Z pozostałej części ciasta zrobić krawędzie wokół wcześniej przygotowanych kawałków. Żółtko wymieszać z odrobiną wody i nabłyszczyć ciasto pędzelkiem. Przygotować 4 arkusze A3 papieru do gotowania SAGA, każdy z kawałów ciasta umieścić na środku arkusza następnie z papieru uformować łódki SAGA, końcówki papieru zawiązać sznurkiem kulinarnym. Ciasto piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (200°C). W rondlu zagotować trochę wody, dodać do niej cukier, masła oraz trochę soli. Do wody wrzucić końcówki szparagów i łagodnie gotować na wolnym ogniu przez 7 minut. Następnie osuszyć je na sitku. Pomidory umyć, odciąć jedną trzecią od góry i łyżeczką wyciągnąć środek. Górną część pomidora pokroić w kostkę. Kwaśną śmietanę wymieszać z 2/3 pokrojonej szynki, pokrojonymi w kostkę pomidorami oraz miąższem z pomidorów, całość doprawić solą. Opróżnione części pomidorów wypełnić przygotowaną miksturą i dodać do środka koniuszki szparagów. Górą posypać resztą pokrojonej w kostkę szynki. Tak przygotowane pomidory ułożyć na cieście francuskim i piec w piekarniku kolejne 15 minut w temperaturze 180°C (200°C). Przed podaniem pomidory posypać świeżą pietruszką.


Papier do gotowania SAGA to nowość, oferowana przez firmę Metsa Tissue. Papier do gotowania SAGA z obydwu stron pokryty jest warstwą silikonu, dzięki czemu przygotowywane jedzenie nie przywiera do niego i z powodzeniem można stosować go, bez użycia tłuszczu do przyrządzania potraw, w mrożeniu oraz pieczeniu. Używając papieru SAGA do gotowania w wodzie lub na parze pozwalamy zachować potrawom ich witaminy, sole mineralne oraz naturalny aromat. Papier SAGA chroni naczynia i blachy przed zabrudzeniem i zużyciem, a po zastosowaniu nadaje się do biodegradacji lub kompostowania.
www.sagacook.com
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS