< WRÓĆ DO Księga przepisów

Pieczone uda gęsi w sosie z podgrzybków

Księga Przepisów 2020-11-10
Składniki:
  • 10 ud z gęsi
  • sól, pieprz, majeranek 

Sos:

  • 500 g podgrzybków
  • 700 ml  śmietany 18 %
  • 100 g cebuli
  • 30 g masła
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

 

Uda z gęsi przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 40 min. do 1 godz. 

Sos:

Obraną cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na maśle, dodać pokrojone w kostkę podgrzybki i wszystko razem podsmażyć. Dodać śmietanę, sól, pieprz i chwilkę podgotować do momentu zredukowania się śmietany.

Gotowe uda polać sosem grzybowym. Podawać gorące !

Przepis: z książki 11 listopada Poradnik Świętowania 

 

 

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS