< WRÓĆ DO Księga przepisów

Sałatka z mandarynkami

Księga Przepisów 2020-06-29
Składniki:
Czas przygotowania: 30 minut
 
Ilość osób: 4
 
Składniki:
 
6 mandarynek z puszki lub filetów z pomarańczy
5 łodyg selera naciowego
50 g migdałów
400 g piersi z kurczaka
2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
4 łyżki majonezu
3 cykorie
200 g wędzonego sera żółtego
1 pęczek natki kolendry
kilka kropel sosu tabasco
 
Przygotowanie:
Mięso posyp Przyprawą do mięs Knorr, usmaż na grillu, a następnie pokrój na mniejsze części.
Pokrój w kostkę łodygi selera naciowego i sparz je w gotującej się wodzie, odcedź i połącz z kurczakiem. Do całości dodaj mandaryni bez zalewy, ser pokrojony w kostkę, kawałki cykorii. Migdały upraż na patelni i wrzuć do sałatki.
Składniki wymieszaj z majonezem, sosem tabasco oraz posiekaną natką kolendry.
Elegancja w ogrodzie
 
Grillowaniu sprzyja luźna, nieformalna atmosfera. Nie trzeba zakładać odświętnych ubrań – najzwyklejszy t-shirt i krótkie spodenki wystarczą. Nie oznacza to jednak, że na stołach nie mogą pojawić się bardziej wyszukane dodatki niż tylko pieczony chleb czy ziemniaki w mundurkach. Pospolite bulwy wystarczy nafaszerować kremowym serkiem, szpinakiem i łososiem, by uzyskać całkiem stylową przystawkę. Grillowane pieczarki portobello z nadzieniem złożonym z pora, papryki i aromatycznych ziół prowansalskich także staną się niebanalną propozycją, która urozmaici talerz z grillowanymi skrzydełkami albo kiełbaskami. Nadziewane papryki i cukinia są smaczne, ale już mało kogo zaskakują. Może tym razem smaczny farsz warto umieścić w grillowanej cebuli? Przekonacie się, że nawet ona może prezentować się niezwykle szykownie.
 
Skoro coraz lepiej czujecie się w świecie grillowanych eksperymentów, nie miejcie oporów przed spróbowaniem owoców na gorąco. Tym razem nie chodzi o aromatyczne pieczone jabłka z cynamonem lub banany z dodatkiem czekolady, które są sprawdzonym pomysłem na deser. Grillowane plastry brzoskwini kapitalnie komponują się z rukolą, orzechami włoskimi i serem pleśniowym. Interesujący posmak owocom nadaje szczypta curry. Przekąska, starter, a może niesłodki deser? Tylko od Was zależy, jak potraktujecie tę kombinację. Tak samo duże pole manewru dają gruszki z rusztu. Wystarczy na nie spojrzeć, by wiedzieć, że grillowania nie trzeba sprowadzać wyłącznie do oczywistych, mięsnych specjałów.
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS