< WRÓĆ DO Księga przepisów

Karkówka w miodowej glazurze

Księga Przepisów 2020-04-29
Składniki:
Czas przygotowania: 50 minut
 
Ilość osób: 6
 
Składniki:
 
1 kg karkówki wieprzowej
1 opakowanie Przyprawy do grilla Knorr
100 ml ketchupu pikantnego
3 łyżki miodu
2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
10 g startego imbiru
1 łyżka mielonej wędzonej papryki
Przygotowanie:
Połącz w naczyniu wędzoną paprykę, musztardę, miód, imbir, ketchup oraz Przyprawę do grilla Knorr. Steki obtocz w marynacie i odstaw na przynajmniej 12 godzin do lodówki.
Grilluj karkówkę pod przykryciem na aluminiowych tackach, na średnio rozgrzanym ruszcie, przez około 20 minut. Co kilka chwil obracaj mięso na drugą stronę i posmaruj resztą przygotowanej marynaty. Poczekaj, aż mięso zmięknie, a glazura skarmelizuje się na jego powierzchni.
Nie tylko ziemniaki, czyli moc warzyw na ruszcie
 
Skoro wiosna w pełni, wykorzystajcie wszystkie jej atuty – w tym świeże warzywa, których jest coraz więcej. O ziemniakach zostało już sporo powiedziane. Na grillu nigdy nie zawodzą! Zadbajcie jednak o różnorodność na talerzach. Grillowane szparagi świetnie pasują do sałatek, które są nieodzownym dodatkiem do potraw z grilla. Coraz częściej na ruszcie lądują cebule, cukinie, pomidory, papryki i bakłażany.
 
Mniej oczywistym, ale równie smacznym pomysłem jest przygotowanie podczas majówkowego posiedzenia w domu grillowanych kabaczków, karczochów, kwiatów cukinii oraz cykorii. Wyśmienicie smakuje grillowana kukurydza oraz seler – czas zerwać z opinią, że sprawdza się tylko jako element włoszczyzny, niezbędnej do ugotowania niedzielnego rosołu. Zupełnie nowego smaku nabiorą też grillowane brokuły oraz marchew. Dobrze jest najpierw krótko je podgotować i dopiero po tym zabiegu ułożyć na grillu.
 
Podając warzywa, trzeba zadbać o odpowiednie dla nich towarzystwo. Bez sosów i dipów ani rusz! W najprostszych wariantach wystarczą jogurt naturalny i czosnek albo mięta. Oliwkowy dip okaże się bardziej wyrazisty. Pietruszkowe pesto idealnie podkreśli smak warzyw na gorąco. Salsa pomidorowa lub owocowa (np. z mango i brzoskwini) to propozycje uniwersalne, które będziecie stosować nawet podczas zimowych imprez w domowym zaciszu. Jeśli szukacie atrakcyjnego sposobu na podanie grillowanych jarzyn, szaszłyki z warzyw to nasz sprawdzony patent.
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS