< WRÓĆ DO Księga przepisów

Warzywna tarta

Księga Przepisów 2020-02-13
Składniki:

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
1 łyżka Rozmarynu z Maroko Knorr
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
2 marchewki
2 cukinie
1 bakłażan
100 g mrożonych prawdziwków
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 ml śmietany
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu

Przygotowanie:

Wyłóż pergaminem foremkę do tarty. Na spód włóż ciasto francuskie i ponakłuwaj je widelcem. Całość nakryj pergaminem i obciążeniem zrobionym np. z ziaren grochu lub fasoli. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 10 minut.
Rozmrożone grzyby pokrój w cienkie plastry. Czosnek oraz cebulę posiekaj i przesmaż je w niewielkim garnku. Następnie dodaj grzyby i smaż jeszcze przez chwilę. Do całości wlej śmietanę oraz dodaj rozmaryn i pieprz. Taki sos gotuj przez około 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec dopraw sos do smaku i zdejmij z ognia.
Bakłażana, cukinie oraz marchewki pokrój wzdłuż na cienkie plastry.
W naczyniu połącz oliwę z oliwek, ocet, miód oraz posiekany ząbek czosnku.
W powstałej marynacie namaczaj plastry warzyw przez około 10 minut.
Sos z grzybów nałóż na gotowe ciasto francuskie. Następnie poukładaj plastry warzyw naprzemiennie i dookoła tak, aby zajęły całą przestrzeń okrągłej formy.
Ciasto z sosem i warzywami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Tartę piecz przez 35 minut. Gotowe danie serwuj na ciepło lub na zimno.
 

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS