< WRÓĆ DO Księga przepisów

Zupa po seczuańsku

Księga Przepisów 2019-12-04
Składniki:

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
100 g chudej wieprzowiny
1 Rosół z kury Knorr
300 g makaronu ryżowego nitki
300 g kapusty pekińskiej
4 grzyby mun
2 szalotki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżki oleju
1 pęczek natki kolendry
1 l wody

Przygotowanie:


Namaczaj grzyby w letniej wodzie przez około 20 minut. Następnie w tej samej wodzie gotuj je przez 25 minut.
Pokrój grzybowe kapelusze w paski. Wieprzowinę pokrój w cienkie pasy. Umyj kapustę i poszatkuj warzywo.
Zalej makaron gorącą wodą. Gdy woda ostygnie, odcedź go.
Rozgrzej olej i smaż na nim, najpierw mięso (przez kilka minut), a potem grzyby oraz kapustę. Smaż wszystko jeszcze przez 3 minuty.
Zalej całość litrem ciepłej wody. Wrzuć kostkę Rosołu z kury Knorr i poczekaj, aż woda zacznie wrzeć. Gotuj przez 5 minut.
Do potrawy dodaj: posiekane szalotki, olej sezamowy, sos sojowy, ocet winny oraz paprykę. Podgrzewaj przez 2 minuty.
Nałóż do miseczki makaron oraz posiekaną natkę kolendry. Zalej wszystko zupą i serwuj na ciepło.
Sezon na grzybobranie
Odchodząc nieco od orientalnych klimatów, wracamy do klasycznych smaków prosto z lokalnych lasów. Wielu zapalonych grzybiarzy czeka na jesień z utęsknieniem. Zbieranie grzybów śmiało można uznać za wyjątkowo smaczną dyscyplinę. Grzybowymi trofeami najlepiej podzielić się z bliskimi. Popularne jest przygotowywanie z nich szlachetnych sosów do mięs, ale jeszcze lepiej sprawdzą się w postaci zup grzybowych. Można mieszać w nich zarówno świeże, jak i suszone przysmaki. W rozgrzewających daniach świetnie sprawdzają się borowiki i podgrzybki. Te dwa gatunki bezapelacyjnie są liderami, jeśli chodzi o walory smakowe. Kurki to jedne z najchętniej wybieranych grzybów jadalnych i nic dziwnego – pięknie się prezentują, a smakują jeszcze lepiej. Z bardzo smakowitymi efektami można dorzucać je do zupy. Pasują także koźlarze i maślaki, dzięki którym zupa grzybowa staje się niezwykle delikatna. Choć to grzyby grają główną rolę, równie ważne stają się dodatki. Dla miłośników niebanalnych smaków stworzyliśmy przepis na zupę grzybowo-owocową. Suszone jabłka i śliwki idealnie podkreślają leśne aromaty.
 

www.knorr.pl/pr/473541/rozgrzej-sie-przepisy-na-jesienne-zupy

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS