< WRÓĆ DO Księga przepisów

Baba Rhum

Księga Przepisów 2019-05-22
Składniki:
 
24 SZTUKI
 
Ciasto Baba
600 g mąki
  95 g mleka
  11 g soli
  25 g świeżych drożdży 
 30 g cukru
210 g jajek
225 g masła Debic Traditional
 
Syrop rumowy
400 g wody
125 g cukru
  60 g brązowego rumu (58%)
 
Krem do ciasta
900 g mleka
100 g śmietanki Debic Stand & Overrun
225 g cukru
  85 g skrobi kukurydzianej lub custard w proszku
120 g żółtek jajek
      1 laska wanilii
 
Bita śmietanka (Wykończenie)
1000 g Debic Stand & Overrun
  120 g cukru pudru
     ½ laski wanilii
 
Przygotowanie:
Ciasto Baba
 
Wymieszać mleko z drożdżami w misie maszyny. Dodać mąkę z cukrem i ¾ jajek. Po 1 minucie dodać resztę jajek i zagniatać przez około 7-8 minut aż do uzyskania jednorodnego, gładkiego ciasta. Dodać masło i sól, ugniatać ciasto przez dalsze 4 minuty aż do gładkości. Podzielić ciasto na  24 kawałki i włożyć je do silikonowej formy. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (max. 26 °C) do momentu wypełnienia formy w ¾tych. Piec w 160 °C przez 60 minut.
 
Syrop rumowy
Zagotować wodę z cukrem. Dodać rum przy ±50 °C
 
Krem do ciasta
Przygotować krem do ciasta z wymienionych składników. Wylać na tacę i przechowywać w lodówce.
 
Połączenie i wykończenie
Nasączyć baba w syropie. Wprowadzić trochę kremu do ciasta przez wprowadzenie dyszy do środka ciasta. Udekorować bitą śmietanką.
 
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS