< WRÓĆ DO Księga przepisów

Apple - Szarlotka z pigwą i trawą żubrową

Księga Przepisów 2019-05-22
Składniki:
18 SZTUK
 
Kruszonka cynamonowa
100 g masła Debic Creme 
100 g mąki migdałowej
100 g mąki pszennej
100 g brązowego cukru
    1 g cynamonu
175 g białej czekolady
  20 g masła kakaowego
 
Prażone jabłka
450 g jabłek pokrojonych w kostkę
  80 g cukru
  20 g soku z cytryny
    4 g żelatyny
    1 g trawy żubrówki
  50 g rodzynek
 
Mus cynamonowy
      4 kawałki kory cynamonu
150 g śmietanki Debic 32%
400 g białej czekolady
  70 g nalewki z pigwy
  20 g żelatyny
500 g śmietanki Debic Stand & Overrun

 

Glasaż waniliowy

  75 g wody
150 g cukru
150 g glukozy
100 g śmietanki Debic 32%
  60 g masy żelatynowej
150 g białej czekolady
     ½ laski wanilii
 
Przygotowanie:
 
 
Kruszonka cynamonowa
 
Zrobić kruszonkę z pięciu pierwszych składników i piec w 180 °C przez 15 minut.
Po schłodzeniu dodać rozpuszczoną białą czekoladę i masło kakaowe, dobrze wymieszać.
Włożyć do rantów o średnicy 8 cm (około 20 sztuk).
 
Prażone jabłka
 
Zalać trawę żubrową i rodzynki 150 ml wody i zagotować. Odstawić na 30 minut. Podsmażyć jabłka z cukrem i sokiem z cytryny. Wywar odsączyć i zredukować do 80 g, rozpuścić żelatynę. Połączyć z jabłkami i rodzynkami. Zamrozić we wkładkach typu insert w kształcie półkuli. Połączyć dwie zamarznięte połówki tworząc kulę.  
 
Mus cynamonowy
 
Przygotować infuzję ze śmietanki Debic 32% i kory cynamonowej I zostawić na 24 godziny. Podgrzać infuzję i zalać nią czekoladę oraz rozpuszczoną żelatynę. Dodać nalewkę i połączyć z ubitą śmietanką Debic Stand&Overrun. Wypełnić silikonowe, półkoliste formy musem cynamonowym i ułożyć na nim zamrożone wkładki z jabłkami.
 
Glasaż waniliowy
Zagotować pierwsze cztery składniki do 103 °C. Zalać czekoladę i rozpuścić masę żelatynową. 
Odstawić do ustabilizowania na 24 godziny.
 
Złożenie i wykończenie
Zamrożone kule pokryć glasażem waniliowym. Następnie umieścić je na uformowanych spodach z kruszonki. Udekorować gałązką z czekolady.
 
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS