< WRÓĆ DO Księga przepisów

Lemon Love

Księga Przepisów 2019-05-22
Składniki:
 
28 SZTUK
 
Kruche ciasto migdałowe
220 g masła Debic Croissant
4 g soli
140 g cukru pudru
50 g mąki migdałowej
2 g cukru waniliowego
70 g całego jaja
380 g mąki
 
Ciastko migdałowe
48 g mąki migdałowej
48 g cukier (1)
48 g całego jaja
15 g żółtka jaja
60 g białka jaja
37 g cukier (2)
37 g mąka
 
Krem cytrynowy
280 g puree cytrynowego
280 g cukru
280 g żółta jaja
280 g masła Debic Creme
6 g listków żelatyny
 
Słodzona śmietanka
800 g śmietanki Debic Stand & Overrun
80 g cukru
 
Przygotowanie:
Kruche ciasto migdałowe
 
Wymieszać masło Debic Croissant, sól i cukier puder w robocie kuchennym.
Dodać całe jajo, a następnie inne składniki. Pozostawić w lodówce przez noc. Rozwałkować ciasto na grubość 2 mm. Wyciąć 10 cm okręgi i upiec w rancie o średnicy 8 cm. Piec przez 8 minut w temperaturze 210 °C.
 
Biszkopt migdałowy
 
Wymieszać mąkę migdałową z cukrem (1), całym jajem i żółtkiem jaja. Ubić białka jaj z cukrem (2) aż będą dobrze napowietrzone. Dodać ubite białka do reszty mieszanki. Następnie domieszać mąkę. Odważyć 830 g na formę do pieczenia. Piec przez 7 minut w 210 °C. Wyciąć okręgi o średnicy 7 cm.
 
Krem cytrynowy
 
Namoczyć listki żelatyny w zimnej wodzie. Podgrzać wszystkie składniki, za wyjątkiem masła Debic
Creme, do 83 °C. Dodać odciśniętą żelatynę. Wymieszać masło Debic Creme z ciastem kiedy osiągnie temperaturę pokojową.
 
Słodzona śmietanka
 
Ubić śmietankę Debic Stand & Overrun razem z cukrem na lekką masę. Włożyć do rękawa cukierniczego z dyszą o otworze w kształcie kropli.
 
WYKOŃCZENIE
 
Wypełnić tartaletkę biszkoptem migdałowym i kremem cytrynowym. Dodać słodzoną śmietankę spiralą nad kremem cytrynowym.
 
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS