< WRÓĆ DO Księga przepisów

Nowoczesna Crostata

Księga Przepisów 2019-04-30
Składniki:

 

1 DUŻE CIASTO

Kruche ciasto czekoladowe

180 g bardzo drobnej włoskiej mąki “00”

120 g masła Debic Traditional

80 g cukru pudru

40 g kakao

40 g żółtka jaja

 

Kokosowy dacquoise

300 g białka jaja

250 g cukru

200 g startego kokosa

100 g cukru

50 g zmielonych migdałów

 

Galaretka z mango

450 g pulpy z mango

90 g cukru

12 g żelatyny w listkach

 

Panna cotta z mango

350 g Debic Panna Cotta

150 g galaretki z mango

 

Wykończenie

Tak dużo kawałków czekolady jak potrzeba.

Quenelles zrobione ze śmietanki Debic Stand & Overrun.

Przygotowanie:

PRZYGOTOWANIE

 

Kruche ciasto czekoladowe

 

Rozetrzeć masło Debic Traditional w kostkach z mąką, dodać cukier, kakao i na koniec żółtko jaja. Po pełnym wymieszaniu przykryć ciasto kruche folią plastikową i włożyć do lodówki.

 

Kokosowy dacquoise

 

Ubić białka z cukrem, następnie delikatnie wymieszać ze startym kokosem, cukrem pudrem i zmielonymi migdałami (wymieszanymi uprzednio). Piec w piekarniku w 180 °C z zamkniętymi drzwiami piekarnika, lekko uchylonymi na koniec.

 

Galaretka z mango

 

Wymieszać pulpę z mango z cukrem. Rozpuścić listki żelatyny, uprzednio namoczone w wodzie, i wymieszać obydwa składniki. Podzielić galaretkę z mango. Użyć 150 gram do panna cotty, a resztę galaretki na powierzchnię.

 

Panna cotta z mango

 

Ubijać Debic Panna Cotta w mikserze przez dwie minuty, na średniej prędkości. Następnie powoli wlewać galaretkę z mango w temperaturze 30 °C.

 

WYKOŃCZENIE

 

Upiec bazę  z kruchego ciasta czekoladowego. Wlać część galaretki z mango.

Umieścić dysk z kokosowego dacquoise na wierzchu i włożyć do chłodziarki na 5 minut. Kiedy galaretka z mango stężeje wyłożyć panna cottę z mango na wierzchu. Odłożyć do chłodziarki na kolejne 10 minut. Kiedy panna cotta się ustabilizuje, rozlać resztę galaretki z mango po całej powierzchni i zostawić do stężenia w chłodziarce. Dekorować powierzchnię za pomocą quenelles i kawałków czekolady.

 

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS