< WRÓĆ DO Księga przepisów

Pierogi wiosenne z botwiną

Księga Przepisów 2019-04-17
Składniki:
Propozycja firmy Ogródek Dziadunia
 
Składniki ciasta: 
- 2½ szklanki mąki,
- ½ szklanki ciepłej wody, 
- 1 żółtko, 2 łyżki stołowe oleju, 
- 5 łyżek stołowych Koncentratu barszczu czerwonego firmy Ogródek Dziadunia Czesław Ślusarczyk Sp. J. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT), 
- 1 łyżeczka soli 
 
Składniki farszu:
- ½ szklanki komosy ryżowej (quinoa)
- 1 szklanka wody 
- 2 łyżki stołowe Koncentratu barszczu czerwonego firmy Ogródek Dziadunia (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT) 
- 2 duże (lub 3-4 średnie) młode buraczki z botwiny
- liście i łodygi z całego pęczka botwiny 
- 2 szalotki 
- 1 ząbek czosnku 
- 1 łyżka stołowa masła 82%
- 200 g ricotty
- sól, pieprz, cukier 
Przygotowanie:
 
Buraki, dymkę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy buraki oraz dymkę, smażymy całość, pod koniec dodajemy posiekany drobno ząbek czosnku, smażymy jeszcze chwilę. Doprawiamy całość solą, pieprzem oraz cukrem. Łodygi oraz liście botwiny kroimy i dodajemy na patelnię, zalewamy gorącą wodą (aby przykryła całość). Dusimy do miękkości buraków, aż woda zupełnie odparuje. Jeśli buraki po odparowaniu wody nadal będą twarde, powtarzamy czynność jeszcze raz. Odstawiamy do ostygnięcia. Komosę wsypujemy na gęste sitko, płuczemy pod bieżącą, zimną wodą. Następnie wkładamy do garnuszka, zalewamy wodą oraz koncentratem, lekko solimy, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zamykamy szczelnie pokrywkę i odstawiamy garnek z palnika na kolejne 5 minut. W tym czasie komosa napęcznieje. Następnie umieszczamy ją na sitku, aby pozbyć się ewentualnej wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i mieszamy je widelcem. Na stolnicy obsypanej mąką wyrabiamy ręcznie elastyczne ciasto (powinno odrywać się od rąk). Rozwałkowujemy je dość cienko, następnie wycinamy okręgi na pierogi. Komosę łączymy z botwiną, doprawiamy całość ponownie solą i pieprzem (jeśli zajdzie taka potrzeba). Ricottę rozgniatamy widelcem, następnie dodajemy do całości, dokładnie mieszamy. Napełniamy nadzieniem pierogi i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub podsmażoną dymką.
Przepis pochodzi z bloga kulinarnego: www.garniecmagalie.blogspot.com
 
Autor tekstu: Magdalena Matusik /Adventure Media
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS