< WRÓĆ DO Księga przepisów

Japońska rolada

Księga Przepisów 2019-04-05
Składniki:
 
Zagotować mleko (1) i masło. Zdjąć z ognia i dodać mąkę.
Wysuszyć powoli na wolnym ogniu.
Stopniowo wmiksować żółtka i jaja.
Na końcu dodać mleko (2).
Ubić z cukrem białka jaj na sztywno.
Dodać pierwszą masę do ubitych białek i rozsmarować na papierze do pieczenia.
Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut.
 
Dżem z owoców egzotycznych
 
Podgrzać purée z owoców egzotycznych do 60°C razem z trawą cytrynową.
Dodać pektynę wymieszaną z cukrem (1).
Zagotować i dodać cukier (2).
Podgrzać do 103°C.
Przetrzeć przez gęste sito i wyjąć trawę cytrynową.
Odstawić na bok.
 
Śmietana waniliowa
 
Ubić Debic Stand & Overrun z cukrem i pulpą waniliową.
 
Japońska rolada
90 ml mleka 1
70 g masła
140 g mąki
240 g żółtek jaj
80 g jaj
120 ml mleka 2
180 g białek jaj
125 g cukru
Żółty barwnik rozpuszczany w wodzie
 
Dżem z owoców egzotycznych
 
500 g purée z owoców egzotycznych
1 łodyżka trawy cytrynowej
4 g pektyny
Śmietana waniliowa
1000 ml Debic Stand & Overrun
80 g cukru
2 laski wanilii
Przygotowanie:
Na biszkopcie rozsmarować dżem z owoców egzotycznych, a następnie krem waniliowy.
Zwinąć biszkopt i pozostawić do stężenia w zamrażalniku.
Wyciąć pożądany kształt.
Przybrać lodami waniliowymi, wykorzystując do tego końcówkę rękawa do tortu St. Honoré.
Ozdobić zgodnie ze swoimi preferencjami.
 
 
Debic Stand & Overrun
 
wysoka wydajność
latwość dozowania za pomocą rękawa
trwałość bez ryzyka opadnięcia lub rozdzielenia 
 
Debic Stand & Overrun to śmietanka o wysokiej wydajności i doskonalej trwałości, opracowana z myślą o wykonywaniu dekoracji i nadzień. Dzięki wysokiej trwałości nadaje się do dekoracji ciast, a połączenie trwałości z duża wydajnością powoduje, ze jest to doskonała śmietanka do przygotowywania mas, na przykład kremu bavarois, musów, lodów itd.
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS