< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Rogal świętomarciński na 11 listopada !

Wydarzyło się2020-11-09

Słodkie święto Niepodległości !

Rogale świętomarcińskie wypiekane są od ponad 150 lat dlatego nie dziwi fakt, że stały się wizytówką Wielkopolski. W dzisiejszych czasach nie do pomyślenia jest żeby święta 11 listopada obchodzić bez tego słodkiego przysmaku !
 
Legenda głosi, że prekursorem wypieków świętomarcińskich rogali był cukiernik Józef Melzer, który rozdawał je ubogim. Na ten pomysł wpadły 1891 roku, pod wpływem poruszającego kazania proboszcza parafii Świętego Marcina ks. Jana Lewickiego, który namawiał zebranych na uczczenie święta jakimś uczynkiem miłosierdzia. Padło więc na rogala ! Podobno swój charakterystyczny kształt zawdzięcza podkowie, którą zgubił koń Świętego Marcina. I chodź od pierwowzoru minęło sporo lat, jego wygląd pozostał ciągle ten sam.
   
 
Rogal świętomarciński może poszczycić się prestiżowym odznaczeniem przyznawanym przez Unie Europejską, trafił na prestiżową listę regionalnych specjałów, które powstają z lokalnych surowców, według oryginalnych przepisów i zgodnie z ekologią, otrzymując zasłużony certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego w dniu 19 listopada 2008 roku. Dzięki temu powinien być wypiekany tylko w Poznaniu, w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Poza tym rejonem nikt nie może używać jego nazwy !

Oczywiście nie każdy z Was ma szansę kupić ten oryginalny smakołyk, dlatego warto skusić się chociaż na te rogale, które w listopadzie sprzedają cenione, polskie cukiernie, one też są bardzo smaczne. Niech Dzień Niepodległości będzie dla nas wszystkich wyjątkowy i słodki !
 
A jeśli macie ochotę sami upiec przepysznego rogala podajemy przepis !

Rogal świętomarciński !

 
Składniki:
Składniki na ciasto drożdżowe:
• 1kg mąki pszennej
• 1,5 szklanki mleka
• pół kostki margaryny
• 3 jajka
• ¾ szklanki cukru
• 5 dag drożdży
• szczypta soli
• aromat cytrynowy
 
Ciasto półfrancuskie:
• wcześniej przygotowane ciasto drożdżowe + margaryna do wałkowania
(20dag)
 
Nadzienie:
• mak biały- 30 dag
• okruchy biszkoptowe – 20 dag
• cukier – 30 dag
• margaryna – 5 dag
• orzechy – 5 dag
• rodzynki – 5 dag
• owoce w syropie lub kandyzowane (pomarańczowa skórka, agrest) – 5 dag
• jajka – 3 jajka
• aromat migdałowy do smaku
 
Wykończenie:
• lukier – 15 dag
• orzechy – 5 dag
 
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Do ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier, wszystko mieszamy dokładnie i odstawiamy na godzinę. Następnie dodajemy jajka, mąkę, margarynę, sól i aromat cytrynowy. Wszystko razem mieszamy.
Następnie przygotowujemy ciasto półfrancuskie. Ciasto półfrancuskie uzyskujemy przez rozwałkowanie na prostokąt ciasta, 2/3 powierzchni pokrywamy margaryną, zawijamy do środka najpierw część nie posmarowaną, następnie posmarowaną margaryną. Tym sposobem składamy ciasto na "3". Uzyskujemy 3 warstwy ciasta i 2 warstwy margaryny. Tak złożone ciasto rozwałkowujemy ponownie na prostokąt, aby ponownie złożyć ciasto na "3". Czynność tę powtarzamy jeszcze 2 razy. W ten sposób uzyskujemy 81 warstw ciasta, czyli przy pierwszym złożeniu - 3 warstwy. Składając na 3 - 9. Ponownie na 3 - 27. Ostatni raz na 3 – 81.
Następnie przygotowujemy nadzienie. Mak, rodzynki i orzechy sparzyć gorąca wodą, po 15 minutach odcedzić i dobrze odsączyć. Stopniowo dodajemy resztę składników mieszając i ugniatając je równomiernie. Z przygotowanego wcześniej ciasta wycinamy trójkąty, do których wkładamy nadzienie.
Po zawinięciu rogali odstawiamy je na ok. 30-40 minut przed włożeniem do piekarnika (w temperaturze pokojowej).
Rogale ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia aż podwoja objętość, na około 30-40 minut (temperatura pokojowa).
Wyrośnięte rogale wkładamy do rozgrzanego do 180 C. Świeżo upieczone rogale jeszcze ciepłe smarujemy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami. Smacznego!
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS