Serdecznie zapraszamy do zapisywania się na Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru Expo Sweet 2021!
"Polskie desery – wczoraj, dziś i jutro”
Do udziału zapraszamy wszystkie osoby pracujące w punktach gastronomicznych tj. restauracjach, kawiarniach, barach i hotelach, niezależnie od ich wyuczonego zawodu.
Celem Mistrzostw jest popularyzacja sztuki cukierniczej w branży gastronomicznej.
Podobnie jak w poprzedniej edycji Mistrzostw w konkursie weźmie udział 6 drużyn.
Każdy Zespół przygotowuje dwa zestawy po osiem sztuk identycznych
deserów restauracyjnych a la carte. Pierwszy zestaw ośmiu deserów to desery
wykonywane z dowolnym użyciem czekolady, bez żadnych innych ograniczeń.
Drugi zestaw ośmiu deserów musi mieć charakter deserów owocowych i musi być wykonany bez składników pochodzenia odzwierzęcego. Desery w ramach
każdego zestawu muszą być identyczne, natomiast zestawy mogą się między
sobą różnić dowolnie. Z każdego zestawu ośmiu deserów, sześć zostanie
przedstawionych do oceny i degustacji dla Jurorów, zaś dwa losowo wybrane
będą przekazane do zdjęcia oraz dla publiczności.
Mistrzostwa odbędą się podczas trzynastej edycji Expo Sweet - największych targów branży cukierniczej i lodziarskiej w dniu 23.02.2021 r.