< WRÓĆ DO Sylwetki szefów

Nobuyuki „Nobu” Matsuhisa - prekursor łączenia japońskich smaków z peruwiańskimi

Sylwetki szefów2020-08-18

Smaki Nobu możemy poznać już w Polsce

Japoński szef kuchni Nobuyuki "Nobu"Matsuhisa - urodził się 10 marca 1949 roku w Prefektura Saitama w Japonii, nazywany jest prekursorem kuchni fusion łączącej smaki tradycyjnej kuchni japońskiej z peruwiańskimi składnikami. Jego popisowym daniem jest czarny dorsz in miso.

Był wychowywany przez matkę, ponieważ ojciec zginął w wypadku drogowym. Zainteresowanie do kuchni odziedziczył po babci. W wieku 24 lat przeniósł się do Peru w związku z ofertą pracy od jednego ze swoich stałych klientów. Jednym z pierwszych wpływów kulturowych, jakie miał, była odmienna kultura sushi w Ameryce Południowej. Jedzenie było oparte na składnikach takich jak sok z cytryny, ceviche, papryczki chili, kolendra, oliwa z oliwek i pomidory, a nie tylko sos sojowy i wasabi. To był idealny czas na eksperymentowanie z różnymi smakami.

 
Spędził trzy lata w Peru. W aspekcie biznesowym zaczął mieć nieporozumienia ze swoim partnerem biznesowym, co doprowadziło go do Buenos Aires w Argentynie. Firma nie była tak przewidywalna jak sądził, więc on i jego rodzina przeniosła się z powrotem do Japonii.
 
Po powrocie do Japonii miał okazję otworzyć restaurację na Alasce, z której skorzystał. Pracownicy rurociągu byli stałymi klientami, a konkurencja w restauracjach była niewielka. Ryby nie były tam urozmaicone, ale mieszanka receptur i składników potrawy odniosły sukces. Niestety restauracja doszczętnie spłonęła. 
 
Po tym wydarzeniu Nobu odesłał swoją rodzinę z powrotem do Japonii i za radą przyjaciela osiadł w Los Angeles. Podjął pracę jako szef kuchni sushi w małej restauracji. Po kilku latach sprowadził rodzinę do LA.
 
W 1987 roku, po odzyskaniu wypłacalności, otworzył własną restaurację Matsuhisa przy La Cienega.
 
Pierwsze dwa lata po otwarciu Matsuhisy były trudne. Ale kiedy zaczął importować ryby z Japonii, klienci zauważyli różnicę w dobrze serwowanych posiłkach. Matsuhisa odniosła natychmiastowy sukces i stała się magnesem przyciągającym miłośników jedzenia i celebrytów. To tutaj rozpoczęła się jego wieloletnia przyjaźń i relacje biznesowe z Robertem De Niro. 
 
Robert De Niro zaprosił go do Nowego Jorku, aby zaproponować mu współpracę biznesową w celu otwarcia tam restauracji. Ale dopiero cztery lata później Nobu Matsuhisa przyjął jego ofertę. W 1994 roku otworzyli Nobu New York. 
 
Dziś Nobu Restaurants jest częścią Nobu Hotels , obejmującą około 15 krajów na całym świecie. Kuchnia japońska, oprócz luksusowego stylu życia i dobrego samopoczucia, jest wizytówką marki Nobu.
 
„Restauracje i hotele, które noszą moje imię Nobu, są uważane za ekskluzywne, ale nie są ekskluzywne. Nie byłem Nobu po to, by kęsem jedzenia wywoływać uśmiechy na twarzach naszych gości, dać im miejsce na relaks, dobrą rozmowę, wspaniały posiłek i szczęśliwy wyjazd ”.

Przyjaźń z hollywoodzkim aktorem zaowocowała również przygodę z filmem, Nobu zagrał w trzech produkcjach - Austin Powers i Złoty Członek, Wyznania gejszy i Casino - wspólnie z Robertem De Niro (1995).

Nobu jest również autorem książek kulinarnych:

  • Nobu West. 2007
  • Nobu: The Cookbook
  • Nobu Now. 2005
  • Nobu Miami: The Party Cookbook. 2008
  • Nobu's Vegetarian Cookbook. 2012.
  • World of Nobu. 2019.
  • Nobu: A Memoir. 2014
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Sylwetki szefów
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS