< WRÓĆ DO Wydarzyło się

NAJLEPSZE RESTAURACJE W POLSCE OGŁOSZONE!

Wydarzyło się2020-07-27
 
 
Znamy już wyniki największego w kraju Plebiscytu Gości Restaurant Week. Prawie 90 tysięcy uczestników Festiwalu, który zakończył się 5 lipca, miało szansę ocenić dania, obsługę i atmosferę w 348 najlepszych restauracjach w kraju. Jest to jedyny tak duży plebiscyt, w którym o zwycięstwie decydują nie eksperci, a amatorzy dobrej kuchni.
 
Goście oceniali restauracje w pięciu kategoriach – przystawkę, danie główne, deser, obsługę i atmosferę. Konkursowy algorytm zlicza wszystkie głosy i waży przez liczbę uczestników. Jest to więc najbardziej obiektywna platforma oceny restauracji w kraju.
 
Zwycięzcą ogólnopolskiego Plebiscytu Gości Restaurant Week została restauracja Patio - Grand Hotel Rzeszów, której przyznano także pierwszą nagrodę w kategoriach „Danie główne” i „Przystawka”, oraz uznano za najpopularniejszą restaurację w Polsce. Na drugim miejscu znalazła się kolejna restauracja z Rzeszowa - Wina Dajcie, która zwyciężyła także w kategorii „Najlepsza atmosfera”. Trzecie miejsce na podium uzyskała warszawska restauracja Les Amis FLAM & BIÈRE, która została nagrodzona także w kategorii „Najlepszy deser”. W kategorii „Najlepsza obsługa” wygrała wrocławska restauracja Alyki.
 
Oto pełna lista zwycięzców:
 
WYNIKI OGÓLNOPOLSKIE
 
I MIEJSCE W POLSCE: Patio - Grand Hotel Rzeszów (Rzeszów)
 
II MIEJSCE W POLSCE: Wina Dajcie (Rzeszów)
 
III MIEJSCE W POLSCE: Les Amis FLAM & BIÈRE (Warszawa)
 
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA W POLSCE: Patio - Grand Hotel Rzeszów (Rzeszów)
 
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE W POLSCE: Patio - Grand Hotel Rzeszów (Rzeszów)
 
NAJLEPSZY DESER W POLSCE: Les Amis FLAM & BIÈRE (Warszawa)
 
NAJLEPSZA OBSŁUGA W POLSCE: Alyki (Wrocław)
 
NAJLEPSZA ATMOSFERA W POLSCE: Wina Dajcie (Rzeszów)
 
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA W POLSCE: Patio - Grand Hotel Rzeszów (Rzeszów)
 
WYNIKI REGIONALNE
 
BIAŁYSTOK
 
I MIEJSCE: Regiment
 
II MIEJSCE: Savoy w Hotelu Aristo
 
III MIEJSCE: Maho Sushi
 
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Maho Sushi
 
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Savoy w Hotelu Aristo
 
NAJLEPSZY DESER: Regiment
 
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Regiment
 
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Kawelin
 
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Savoy w Hotelu Aristo
 
KRAKÓW
 
I MIEJSCE: Four
 
II MIEJSCE: Qrudo Food&Wine
 
III MIEJSCE: Nowy Spichlerz (Tomaszowice)
 
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Four
 
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Nowy Spichlerz (Tomaszowice)
 
NAJLEPSZY DESER: Four
 
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Art
 
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Four
 
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Four
 
NAJLEPSZY DEBIUT: Qrudo Food&Wine
 
LUBELSKIE
 
I MIEJSCE: Central Park Bistro
 
II MIEJSCE: Locomotiva
 
III MIEJSCE: Za Kulisami
 
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Central Park Bistro
 
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Małe Indie
 
NAJLEPSZY DESER: Central Park Bistro
 
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Locomotiva
 
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Za Kulisami
 
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Za Kulisami
 
NAJLEPSZY DEBIUT: Central Park Bistro
 
ŁÓDŹ
 
I MIEJSCE: Salio Browar & Restauracja
 
II MIEJSCE: Tabu Sushi And Modern Cuisine
 
III MIEJSCE: Heksagon
 
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Salio Browar & Restauracja
 
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Tabu Sushi And Modern Cuisine
 
NAJLEPSZY DESER: Salio Browar & Restauracja
 
NAJLEPSZA OBSŁUGA: King Kong
 
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Komediowa
 
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Farina Bianco
 
NAJLEPSZY DEBIUT: Komediowa
 
PODHALE
 
I MIEJSCE: La Prima
 
II MIEJSCE: Krajobrazy (Murzasichle)
 
III MIEJSCE: Grand Kasprowy (Zakopane)
 
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Krajobrazy (Murzasichle)
 
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: La Prima
 
NAJLEPSZY DESER: La Prima
 
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Krajobrazy (Murzasichle)
 
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Tam Gdzie Zawsze
 
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Krajobrazy (Murzasichle)
 
NAJLEPSZY DEBIUT: La Prima
 
POZNAŃ
 
I MIEJSCE: Concordia Taste
 
II MIEJSCE: Komnata Smaku - Pałac Jaśminowy (Batorowo)
 
III MIEJSCE: Obfitość Smaku i Wina
 
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA:
 
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Concordia Taste
 
NAJLEPSZY DESER: Obfitość Smaku i Wina
 
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Concordia Taste
 
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Komnata Smaku - Pałac Jaśminowy (Batorowo)
 
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Komnata Smaku - Pałac Jaśminowy (Batorowo)
 
NAJLEPSZY DEBIUT: Obfitość Smaku i Wina
 
RZESZÓW
 
I MIEJSCE: Patio - Grand Hotel Rzeszów
 
II MIEJSCE: Wina Dajcie
 
III MIEJSCE: Kucharze
 
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Patio - Grand Hotel Rzeszów
 
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Patio - Grand Hotel Rzeszów
 
NAJLEPSZY DESER: Patio - Grand Hotel Rzeszów
 
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Wina Dajcie
 
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Wina Dajcie
 
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Patio - Grand Hotel Rzeszów
 
NAJLEPSZY DEBIUT: Wina Dajcie
 
SILESIA
 
I MIEJSCE: Ważne Miejsce (Katowice)
 
II MIEJSCE: Boska (Gliwice)
 
III MIEJSCE: ISTO (Katowice)
 
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: MONO Patisserie & Bistro (Bielsko-Biała)
 
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Ważne Miejsce (Katowice)
 
NAJLEPSZY DESER: Boska (Gliwice)
 
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Pod Platanami (Tarnowskie Góry)
 
NAJLEPSZA ATMOSFERA: ISTO (Katowice)
 
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: ISTO (Katowice)
 
NAJLEPSZY DEBIUT: Boska (Gliwice)
 
SZCZECIN
 
I MIEJSCE: Palmyra
 
II MIEJSCE: VA BANQUE
 
III MIEJSCE: Resto Bar Parkowa 13
 
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Palmyra
 
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Palmyra
 
NAJLEPSZY DESER: Palmyra
 
NAJLEPSZA OBSŁUGA: VA BANQUE
 
NAJLEPSZA ATMOSFERA: VA BANQUE
 
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Baraż Restauracja
 
NAJLEPSZY DEBIUT: Baraż Restauracja
 
TORUŃ
 
I MIEJSCE: Salt (Copernicus Toruń Hotel)
 
II MIEJSCE: Royal India
 
III MIEJSCE: Jan Olbracht Browar Staromiejski
 
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Salt (Copernicus Toruń Hotel)
 
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Salt (Copernicus Toruń Hotel)
 
NAJLEPSZY DESER: Salt (Copernicus Toruń Hotel)
 
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Jan Olbracht Browar Staromiejski
 
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Royal India
 
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Artystyczna Bistro
 
NAJLEPSZY DEBIUT: Salt (Copernicus Toruń Hotel)
 
TRÓJMIASTO
 
I MIEJSCE: PUNKT Gdynia
 
II MIEJSCE: Fellini (Gdańsk)
 
III MIEJSCE: Crudo (Sopot)
 
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: PUNKT Gdynia
 
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Fellini (Gdańsk)
 
NAJLEPSZY DESER: Crudo (Sopot)
 
NAJLEPSZA OBSŁUGA: PUNKT Gdynia
 
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Atelier BonŻur (Gdańsk)
 
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Fellini (Gdańsk)
 
NAJLEPSZY DEBIUT: Fellini (Gdańsk)
 
WARMIA I MAZURY
 
I MIEJSCE: Głową w piach (Olsztyn)
 
II MIEJSCE: SOFRA w hotelu Azzun (Barczewo)
 
III MIEJSCE: Pałac Warlity (Olsztynek)
 
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Pałac Warlity (Olsztynek)
 
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Głową w piach (Olsztyn)
 
NAJLEPSZY DESER: Głową w piach (Olsztyn)
 
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Głową w piach (Olsztyn)
 
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Głową w piach (Olsztyn)
 
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Tandoor House - Kuchnia i Kultura Indyjska (Olsztyn)
 
NAJLEPSZY DEBIUT: SOFRA w hotelu Azzun (Barczewo)
 
WARSZAWA
 
I MIEJSCE: Les Amis FLAM & BIÈRE
 
II MIEJSCE: Szara Eminencja x Piaseczno
 
III MIEJSCE: Pańska 85 Restaurant & Bar
 
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: Les Amis FLAM & BIÈRE
 
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Les Amis FLAM & BIÈRE
 
NAJLEPSZY DESER: Szara Eminencja x Piaseczno
 
NAJLEPSZA OBSŁUGA: U Kucharzy w Arsenale
 
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Pańska 85 Restaurant & Bar
 
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: Syreni Śpiew Koneser
 
NAJLEPSZY DEBIUT: Szara Eminencja x Piaseczno
 
WROCŁAW
 
I MIEJSCE: Pod Papugami Restaurant & Cocktailbar
 
II MIEJSCE: Alyki
 
III MIEJSCE: CK Restauracja
 
NAJLEPSZA PRZYSTAWKA: CK Restauracja
 
NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE: Alyki
 
NAJLEPSZY DESER: Samarqand
 
NAJLEPSZA OBSŁUGA: Alyki
 
NAJLEPSZA ATMOSFERA: Pumo di Puglia
 
NAJPOPULARNIEJSZA RESTAURACJA: OVO Bar & Restaurant
 
NAJLEPSZY DEBIUT: Samarqand
 
Festiwal odbył się pod hasłem #WiwatGoście #WiwatRestauracje świętując w ten sposób tak liczny powrót Gości do restauracji. Wzięło w nim udział prawie 90 tys. Gości (mimo pandemii tylko 2,5% mniej niż rok temu) oraz 348 najlepszych restauracji z 14 regionów (w tym 131 debiutujących). W ciągu 19 festiwalowych dni wydano 269 tys. wydanych dań, ponad 100 tys. koktajli festiwalowych Martini Fiero&Kinley Tonic i min. 85 tys. butelek Coca Cola.
 
Festiwalowi Restaurant Week towarzyszyła ogólnopolska kampania, która dotarła do 13 mln odbiorców. W świętowanie i promowanie wydarzenia zaangażowało się ponad 600 Ambasadorów oraz media ogólnopolskie i lokalne. Pojawiło się ponad 3,6 tys. publikacji. Festiwal był szeroko promowany w mediach społecznościowych i w kampanii outdoorowej. W rezultacie w okresie okołofestiwalowym stronę www.RestaurantWeek.pl odwiedzono ponad 600 tysięcy razy.
 
Kolejna edycja Restaurant Week odbędzie się w dniach 28 października – 15 listopada 2020 roku. Na stronie www.RestaurantWeek.pl dostępne są już wcześniejsze rezerwacje zapewniające dostęp do systemu rezerwacyjnego na 24 godziny przed innymi
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS