< WRÓĆ DO Chefs News

ZNAMY PIERWSZE KRAJE WYBRANE DO FINAŁU BOCUSE D

Chefs News2020-06-12

Eliminacje krajów europejskich przełożone zostały na 15-16 październik

Trwający kryzys wywołany pandemią koronawirusa zmusza organizatorów-  Komitet Organizacji Międzynarodowej (MKOl), do podjęcia ważnych decyzji, by zapewnić komfort i bezpieczeństwo  uczestników eliminacji do konkursu Bocuse'dOr.
Biorąc pod uwagę niepewność dotyczącą możliwości podróżowania przez uczestniczące zespoły i otwarcie granic, MKOl postanowił odwołać Bocuse d'Or Asia-Pacific (zaplanowany na 1–2 lipca 2020 r. w Kantonie-Chiny) oraz Bocuse d'Or Americas (zaplanowane w Limie w Peru w dniach 25–26 września 2020 r.).
 
W przypadku tych dwóch konkursów komisja szefów kuchni, której przewodniczy- Jérôme Bocuse, prezydent Bocuse d'Or, i Régis Marcon, prezydent MKOl , a także -Philip Tessiera, prezes zwycięzców Bocuse d'Or, Stefan Stiller, przewodniczący Bocuse d'Or Asia Pacific oraz Guy Santoro, prezes Bocuse d'Or Americas 2018, spotykali się razem i wybrali zespoły na podstawie rankingu Azji i Pacyfiku oraz Ameryki 2018. Komitet szefów kuchni zatwierdził wybór następujących krajów do udziału w finale w Lyonie:
 
Bocuse d'Or Americas: USA, Kanada, Argentyna, Brazylia, Chile.
Bocuse d'Or Asia Pacific: Japonia, Tajlandia, Korea Południowa, Singapur, Australia. 
 
Kraje te mają czas do 01 września na potwierdzenie udziału w finale.
 
Na prośbę MKOl i na znak zachęty Komitet Szefów Kuchni postanowił również przyznać dwie symboliczne miejsca, przyznające udział w finale 2021 kandydatom z regionów Azji i Pacyfiku oraz Ameryki Północnej, którzy nie zostali wybrani. Kraje te zostaną ogłoszone wkrótce.
 
BOCUSE D'OR EUROPE I BOCUSE D'OR AFRICA SĄ ODŁOŻONE DO PAŹDZIERNIKA
 
MKOl postanowił również utrzymać eliminacje do Bocuse d'Or Europa, ale w późniejszym terminie. Początkowo miał się odbyć w dniach 3 i 4 września 2020 r., został przełożony na 15 i 16 października 2020 r. w Tallinie-Estonii. Decyzja została podjęta w porozumieniu z władzami estońskimi, by zagwarantować bezpieczeństwo i możliwość podróżowania.
 
Ostatecznie Bocuse d'Or Africa, która pierwotnie miała się odbyć w Marrakeszu w czerwcu, została przełożona na 24 i 25 października.
 
Decyzje te mają na celu zachowanie znacznego zaangażowania kandydatów zasługujących na najwyższy szacunek. Zapewnią, że wielkie finały, które odbędą się w Lyonie w ramach Sirha i na, które z niecierpliwością oczekuje społeczność szefów kuchni w tych niezwykłych czasach, będą jeszcze silniejsze i bardziej odpowiednie.
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Chefs News
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS