Vladimir Mukhin jest kucharzem w piątym pokoleniu. Zaczynał swoją karierę jako 12 latek w restauracji, gdzie jego ojciec pracował jako szef kuchni.
W 2004 roku ukończył Plechanowski Uniwersytet Ekonomiczny w specjalności Inżynier – Technolog cateringu publicznego. Odbywał staże w restauracjach „Belgrad”, „Kitai-Gorod”, „Nostalgie”, „Cafe Puszkin”.
W 2000 roku dołączył do zespołu w restauracji „Reda Square, 1”, prowadzonej przez znanego szefa Alexandra Filina, w 2003 roku otworzyli razem kawiarnię “Buloshnaya”, a rok później Vladimir został w niej szefem kuchni, zostając najmłodszym szefem w Narodowej Gildii Szefów.
Mukhin został pierwszym szefem nowoczesnej kuchni rosyjskiej, który odbył tournee po Francji, gdzie w 2009 roku, razem z francuskim szefem Christianem Etienne zorganizował galę „Rosyjskie święta” w odznaczonej gwiazdką restauracji «Christian Etienne».
Jako szef otworzył restauracje “Zhitnaya, 10” oraz “Windsor”. Szkolił się w restauracjach: La Barone (Francja), El Celler de Can Roca (Hiszpania), Khajimi (Japonia), Can Gobany (Hiszpania). To najlepszy młody Szef w Rosji (2013) !
W 2018 r. White Rabbit wspiął się na 15. miejsce w plebiscycie The World’s 50 Best Restaurants, a rok później restauracja wygrała szczęśliwą pozycję numer 13. W 2019 r. The Best Chef Awards ogłosił go jednym z 9 najlepszych szefów kuchni na świecie !