< WRÓĆ DO Hotele i restauracje

GÓRALSKA TRADYCJA NAJLEPSZA W ZAKOPANEM WEDŁUG GAULT & MILLAU

Hotele i restauracje2019-12-16

Sylwester Lis - szef kuchni z tradycjami !

 

Po raz pierwszy w historii restauracja z Zakopanego otrzymała dwie czapki kucharskie w „Żółtym Przewodniku Gault & Millau”. Prestiżowe wyróżnienie trafiło do restauracji Góralska Tradycja, a Sylwester Lis został jednym z pięciu kucharzy w Polsce nominowanych do nagrody „Szef kuchni tradycyjnej”.
 
Sylwester Lis, który gotował dla papieża Franciszka i księżnej Sarah Ferguson, ma już na swoim koncie dwa prestiżowe ślimaki Slow Food i m.in. mistrzostwo Polski w potrawie z pstrąga. Szefem kuchni w tej znanej zakopiańskiej restauracji przy Fashion Street został w maju.
 
- Gdy wchodzi się do Góralskiej Tradycji, od razu widać istotę tego miejsca: połączenie pięknego, regionalnego stylu Witkiewiczowskiego z nowoczesnością. Taka sama jest moja kuchnia – mówi Sylwester Lis. - Jest to kuchnia regionalna w stylu slow food z użyciem wszystkich najbardziej nowoczesnych technik kulinarnych, dostępnych obecnie w Europie i na świecie. Podstawa to najlepszy jakościowo produkt z Podhala. Sam wyszukuję miejscowych rolników i hodowców, próbuję też zarazić ich ideą, by specjalnie dla nas hodowali pewne gatunki zwierząt, np. jagnięta, perliczki – dodaje szef kuchni.
 
Takie podejście docenili krytycy kulinarni Gault & Millau, którzy incognito odwiedzili restauracje w całej Polsce. Oceniali smak i sposób podania potraw, jakość produktów, obsługę, wystrój i atmosferę w lokalu. „Góralskie meble, wytwarzane przez lokalnych rzemieślników, białe obrusy i klasyczna zastawa, tradycyjna, ale delikatna muzyka to odpowiednie tło dla serwowanych tutaj potraw. Z wyselekcjonowanych składników, pochodzących głównie od lokalnych dostawców, powstają dania kreatywne, o nowoczesnej prezencji, ale nawiązujące do kuchni polskiej i podhalańskiej” – można przeczytać w nowym wydaniu „Żółtego Przewodnika” na 2020 r.
 
 
Czapki kucharskie Gault & Millau to – obok gwiazdek Michelina – najbardziej prestiżowe wyróżnienie kulinarne na świecie. Nazwa przewodnika nawiązuje do nazwisk dwóch francuskich dziennikarzy, którzy w 1961 r. rozpoczęli cykl felietonów kulinarnych o paryskich restauracjach. W Polsce „Żółty Przewodnik” – zwany tak od charakterystycznego koloru okładki – ukazuje się od 2015 r.
 
Góralska Tradycja – restauracja w Zakopanem znajdująca się na Krupówkach. Charakteryzuje się góralską kuchnią, przepięknym wnętrzem stworzonym z inspiracji zakopiańskim stylem Stanisława Witkiewicza oraz urzekającym widokiem na panoramę Tatr.

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Hotele i restauracje
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS