< WRÓĆ DO Niebawem

XV Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”- odwołany !

Niebawem2020-03-02

Konkurs odwołany przez koronawirusa!

Czekamy na nowy termin!

Szanowny Państwo,
 
w związku z obecna sytuacją związaną z rozprzestrzenianiem się w Polsce koronawirusa 2019-nCoV, wszelkimi podjętymi decyzjami i działaniami państwowymi oraz rekomendacjami ze strony Sztabu Kryzysowego w Busku Zdroju, podjąłem decyzje o anulowaniu konkursu w terminie 13-15 marca 2020 roku i przeniesieniu organizacji tego konkursu na inny, bezpieczny termin.

 

W dniu 14 marca 2020 roku odbędzie się włoskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem burmistrza miasta Busko Zdrój, patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2020.

Jubileuszowa edycja konkursu odbędzie się w Hotelu ****Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness, który został już po raz drugi współorganizatorem tego konkursu.

Autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.

Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywająca się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Po 5 letniej przerwie, w 2016 roku konkurs wrócił w szeregi najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kalendarzu imprez gastronomicznych w Polsce. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących wysoko jakościowe produkty.

Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski. Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej. Do konkursu dla profesjonalistów zgłaszają się ekipy z hoteli i restauracji z całej Polski, spośród których jury selekcyjne wyłoni 12 najlepszych ekip na podstawie przesłanych zgłoszeń według wytycznych w regulaminie konkursowym.

Podczas XV edycji młodzi kucharze przygotują do oceny jury trzy dania konkursowe według zasad kulinarnych obowiązujących w kuchni włoskiej. Pierwsze danie to makaron marki Perino, drugie danie- polędwica wołowa marki Sokołów oraz deser na bazie produktów nabiałowych marki Debic.

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla Gwiazd - znanych postaci telewizyjnych, które przygotują do oceny jury VIP dwa dania konkursowe. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem pierwszego dania - makaronu Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów oraz drugiego dania konkursowego - deseru Debic. Zobaczymy w akcji m.in. : Dorotę Gardias, Joannę Kurowską, Izabelę Trojanowską, Andrzeja Grabarczyka czy Tomasza Kozłowicza.


Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 21 ekip z całej Polski , spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych uczestników.
Restauracja Lavenda cafe&lunch – Poznań- Roman Serdiuk, Vitalii Kovalenko
Restauracja Biała Róża- Kraków- Adrian Depta, Paweł Pamuła
Hotel Radisson Blu Resort- Świnoujście-Maciej Morański ,Andrzej Sawka
Hotel Radisson Collection – Warszawa- Michał Rosiński, Jacek Schliske
Amore Mio Pizza&Grill – Elbląg- Bartosz Majchrzak, Karol Pawłowski
Klimat Bistro –  Zielona Góra-Kacper Szafrański ,Luiza Kuta
 Hotel Grand Ascot - Restauracja Four- Kraków-Kinga Brańka, Wit Wojas
Hotel Blue Diamond - Nowa Wieś k.Rzeszowa - Dariusz Osika, Mateusz Hnatowski
Hotel Fabryka Wełny – Pabianice- Michał Bielecki, Piotr Czech
Restauracja Il Pardino –  Poznań- Marek Szuba, Patryk Czemierowski
 Hotel Restauracja Piano – Lublin- Piotr Huszcz, Dariusz Cygan
Restauracja Ed Red – Warszawa- Łukasz Kostrzewski, Marek Paczuski
Ekipa rezerwowa: Pałac w Orli- Koźmin Wielkopolski- Arkadiusz Marcisz, Kacper Raźniak

 

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla Gwiazd - znanych postaci telewizyjnych, które przygotują do oceny jury VIP  dwa dania konkursowe. Tym razem Gwiazdy zmierzą się z przygotowaniem pierwszego dania - makaronu Perino z obowiązkowym użyciem do niego polędwiczki wieprzowej Sokołów i drugiego dania konkursowego - deseru Debic oraz wybranych składników.
Zobaczymy w akcji ekipę Agnieszki Rylik, Doroty Gardias,  Joanny Kurowskiej, Izabeli Trojanowskiej i Luigi Pagano, Zygmunta Chajzera,  ,Sebastiana Wątroby ,Tomasza Kozłowicza, Laury Łącz i Wandy Kwietniewskiej .
Gwiazdy będą oceniane przez  jurorów degustacyjnych VIP: Burmistrza miasta i gminy Waldemara Sikorę, Dyrektora Hotelu Słoneczny Zdrój Grzegorza Rąpla oraz przedstawicieli sponsora Strategicznego marki Perino, sponsorów Głównych: Winterhalter, Eauvation, Gastro Magic Service ,Debic oraz  marki Sokołów.
W jury technicznym konkursu dla Gwiazd zasiądą: Jacek Kempa, Wojciech Harapkiewicz oraz Wiesław Bober. Supervisorem konkursu został Andrzej Ławniczak.
Konkurs poprowadzi Paweł Pochwała, a Galę Zwycięzców Zygmunt Chajzer.
Ekipom, które nie zakwalifikowały się do konkursu, dziękujemy za chęć uczestnictwa i zapraszamy do rywalizacji konkursowej za rok.
 
PROGRAM
 
13.03.2020 Piątek
 
16.00 Przyjazd i zakwaterowanie uczestników konkursu, jury , prasy, sponsorów i gości VIP w hotelu
 
19.00-21.00 Kolacja - Klub Kalejdoskop
 
20.00 Odprawa konkursowa z Jury dla profesjonalistów – Sala Konferencyjna Buska
 
21.00 Odprawa konkursowa z Jury dla Gwiazd – Sala Konferencyjna Buska
 
21.00- 03.00 Spotkanie integracyjne – Klub Kalejdoskop
 
14.03.2020 Sobota
 
7.00-10.00 Śniadania hotelowe – Klub Kalejdoskop
 
8.30 Oficjalne otwarcie konkursu – Restauracja Ponidzie
 
9.00- 16.00 Konkurs kulinarny dla profesjonalistów i Gwiazd – wstęp wolny dla widzów z zewnątrz – Resturacja Ponidzie
 
10.00-10.15 Podziękowania dla Jurorów konkursu dla profesjonalistów – scena- Restauracja Ponidzie
 
11.00-11.15 Podziękowania dla Jurorów konkursu dla Gwiazd – scena-
 
Restauracja Ponidzie
 
12.00-12.15 Podziękowania dla Uczestników konkursu dla profesjonalistów – scena-Restauracja Ponidzie
 
13.00-13.15 Podziękowania dla Uczestników konkursu dla Gwiazd – scena-
 
Restauracja Ponidzie
 
14.00 -14.15 Podziękowania dla Patronów Medialnych – scena-Restauracja Ponidzie
 
14.00 -16.00 Lunch – Klub Kalejdoskop
 
19.00 -01.00 Dinner – Klub Kalejdoskop
 
20.00-20.50 Gala Zwycięzców i podziękowania dla Sponsorów – scena - Restauracja Ponidzie
 
21.00-22.00 Występ LP Luigi Pagano- Klub Kalejdoskop
 
22.00-22.40 Występ Gwiazdy wieczoru- Izabela Trojanowska – Klub Kalejdoskop
 
23.00-01.00 Występ LP Luigi Pagano- Klub Kalejdoskop
 
15.03.2020 Niedziela
 
7.00 -11.00 Śniadanie hotelowe- Restauracja Ponidzie
 
Do 13.00 Wykwaterowanie z hotelu

 

Wszystkie zgłoszenia należy przesyłać nie później niż do dnia 07 lutego (piątek) 2020 roku na adres e-mail : konkurs@giancarlo.pl DW : szulba@tlen.pl .

Serdecznie zapraszamy

Giancarlo Russo

Dominik Błażewicz

Organizator :GRG Giancarlo Russo
Partnerzy : Hotel Słoneczny Zdrój, Polskie Składy Budowlane, Bellavita Expo Warsaw
Sponsorzy : Perino, Winterhalter, Eauvation, Gastro Magic Service, Debic,
Cheman, Sokołów, Alva, Monini, Prymat, Dilmah, Saquella, Stock, Wine Direct by Partner Center, North Coast, Castelli, Melvit,  Janex, Kruszwica, Fanex, Fruits4you, Inter Europol, Etna, 123gastro.pl,Wimal Kapitan Pirat, Pasticceria Mignon, Hotel  Blue Diamond  Hotel Fabryka Wełny
Patronat medialny: VIP Magazyn, Fakty Magazyn Gospodarczy, Gazzetta Italia, Poradnik Restauratora, Przegląd Gastronomiczny, Nowości Gastronomiczne, Szef Kuchni, Restauracja, Magazyn Gourmenet newwsgastro.pl, gastrona.pl,papaja.pl, horecanet.pl, kucharze.pl, madeinswietokrzyskie,

Tutaj znajdziesz: Regulamin

Do otwarcia załączników niezbędny jest Acrobat Reader

Tutaj znajdziesz:Formularz

Makaron- receptura

Danie główne - receptura

Deser-receptura

Oświadczenie

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Niebawem
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS