< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2019 Main Cities of Europe w Krakowie

Wydarzyło się2019-11-23

21 listopada w restauracji Trzy Rybki w Hotelu Stary w Krakowie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2019 Main Cities of Europe, zorganizowane przez Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin. W ceremonii uczestniczyła również Zastępca Prezydenta Miasta Krakowa Anna Korfel-Jasińska, która wspólnie z Prezydentem Akademii wręczyła prestiżowe wyróżnienia najlepszym krakowskim restauracjom.

 
Po zakończeniu części oficjalnej, rozpoczęła się uroczysta kolacja podczas której goście mieli okazję spróbować menu, przygotowanego specjalnie na tę okazję przez szefa kuchni restauracji Trzy Rybki – Krzysztofa Żurka i jego zespół.
 
W menu znalazły się m.in. żurek z ziemniaczanym krokietem, doskonały turbot z pianą z dorsza i ziołami, delikatna perliczka oraz soczysty kotlet jagnięcy z grzybami, zaś na zakończenie ciepła tartinka czekoladowa ze słonymi lodami karmelowymi. Dania uzupełnione zostały o specjalnie dobrane wina: Finca San Cibrao, CM Prestigio oraz Matarromera Prestigio z hiszpańskiej winnic Bodega Matarromera i Bodega Carlos Moro.
 
W trakcie wieczoru na gości czekała również wyjątkowa degustacja najlepszego polskiego kawioru marki Antonius Cavior – jednego z liderów na rynku europejskim. Polskie „czarne złoto” cieszyło się ogromnym zainteresowaniem wśród zgromadzonych szefów kuchni, restauratorów i zaproszonych gości.
Partnerami kolacji wręczenia Plakiet Przewodnika Michelin 2019 w Krakowie były marki: Olivia Business Centre, Wiśniowski, Dajar Horeca i marka Ambition, Kinga Pienińska, Thermomix, Antonius Caviar oraz Sobrevino.
 
 
Plakiety Przewodnika Michelin to dekoracyjne elementy zaprojektowane i wykonane przez Michelin po raz 3 w historii polskiej gastronomii, które pozwolą klientom zidentyfikować restauracje wyróżnione w Przewodniku Michelin 2019 Main Cities of Europe. Plakiety są potwierdzeniem przynależności do „rodziny Michelin” – grona ponad 20.000 restauracji na świecie, wyróżnionych w czerwonym przewodniku. Projekt Plakiet Michelin wystartował kilka lat temu dla kilkunastu krajów na świecie, m.in.: Francji, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Włoch, Hiszpanii, Portugalii, Belgii, Luxemburga, Niderlandów, Szanghaju.
 
 
Od 2017 roku plakiety produkowane są również dla polskich restauracji.
Podczas wyjątkowego wieczoru, najlepsze restauracji z Krakowa odebrały swoje Plakiety Michelin, stanowiące potwierdzenie ich wyróżnień za rok 2019 w słynnym czerwonym Przewodniku.
 
 
Wśród najlepiej ocenianych restauracji ponownie znalazły się Copernicus oraz Trzy Rybki – obie wyróżnione symbolem 3 sztućców, a także Zazie, która otrzymała wyróżnienie Bib Gourmand, oznaczające wysoką jakość w dobrej cenie. W roku 2019 krakowska lista restauracji rekomendowanych przez Michelin nie przeszła większych zmian względem roku ubiegłego.
 
Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów są zawsze anonimowe, aby zapewnić najwyższą wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.
 
 
W przewodniku "Main Cities of Europe" restauracjom przyznawane są następujące symbole:
· gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek);
· sztućce - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców);
· Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny.

Zdjęcia: Daniel Miśko, Miśko Collective 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS