< WRÓĆ DO Wydarzyło się

WRĘCZENIE PLAKIET PRZEWODNIKA MICHELIN MAIN CITIES OF EUROPE 2019 WARSZAWA

Wydarzyło się2019-11-23

Uroczysta kolacja w Amber Room

20 listopada w restauracji Amber Room w Pałacu Sobańskich w Warszawie odbyło się wręczenie Plakiet Przewodnika Michelin 2019 Main Cities of Europe, zorganizowane przez Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Macieja Dobrzynieckiego - partnera Przewodnika Michelin.
 


W ceremonii uczestniczył również J.E. Ambasador Hiszpanii w Polsce Francisco Javier Sanabria Valderrama, a także Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Robert Andrzejczyk, który wspólnie z Prezydentem Akademii wręczył prestiżowe wyróżnienia najlepszym warszawskim restauracjom.
 
 
Po zakończeniu części oficjalnej, rozpoczęła się uroczysta kolacja podczas której goście mieli okazję spróbować menu degustacyjnego, przygotowanego specjalnie na tę okazję przez szefa kuchni restauracji Amber Room – Kamila Rzechowicza i jego zespół. W menu znalazły się m.in. bursztynowe jajko z budyniem z homara, pierś confit dzikiej kaczki, comber z sarny oraz wyśmienity czekoladowy deser. Dania uzupełnione zostały o specjalnie dobrane wina: Finca San Cibrao, CM Prestigio oraz Matarromera Prestigio z hiszpańskiej winnicy Bodega Matarromera.
 
 
Partnerami kolacji wręczenia Plakiet Przewodnika Michelin 2019 w Warszawie były marki: Olivia Business Centre, Dajar Horeca i marka Ambition, Kinga Pienińska, Thermomix, Antonius Caviar oraz Sobrevino.
 
 
Plakiety Przewodnika Michelin to dekoracyjne elementy zaprojektowane i wykonane przez Michelin po raz 3 w historii polskiej gastronomii, które pozwolą klientom zidentyfikować restauracje wyróżnione w Przewodniku Michelin 2019 Main Cities of Europe. Plakiety są potwierdzeniem przynależności do „rodziny Michelin” – grona ponad 20.000 restauracji na świecie, wyróżnionych w czerwonym przewodniku. Projekt Plakiet Michelin wystartował
kilka lat temu dla kilkunastu krajów na świecie, m.in.: Francji, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Włoch, Hiszpanii, Portugalii, Belgii, Luxemburga, Niderlandów, Szanghaju. Od 2017 roku plakiety produkowane są również dla polskich restauracji.
 
Podczas wyjątkowego wieczoru, najlepsze restauracji z Warszawy odebrały swoje Plakiety Michelin, stanowiące potwierdzenie ich wyróżnień za rok 2019 w słynnym czerwonym Przewodniku.
 
Wśród najlepiej ocenianych restauracji znalazły się atelier Amaro oraz Senses – obie wyróżnione symbolem 1 gwiazdki Michelin, a także Amber Room, która jako jedyna restauracja w Polsce otrzymała 4 komplety sztućców Michelin, przyznawane za wystrój, jakość obsługi oraz atmosferę lokalu.
Wśród najlepszych warszawskich restauracji zadebiutowały
w tym roku lokale: Bez Gwiazdek, Chłodna 15 by Wilamowski oraz Europejski Grill w Hotelu Raffles Europejski. Z warszawskiej listy restauracji wyróżnionych przez Michelin zniknęły natomiast restauracje: AleGloria, Delizia, Merliniego 5, Salto, Strefa i Tamka 43.
 
Dwie wyróżnione na liście za 2019 rok restauracje zostały jednak w międzyczasie zamknięte: L’enfant Terrible oraz Chłodna 15 by Wilamowski.
Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy opiniują i przygotowują rekomendacje. Wizyty inspektorów są zawsze anonimowe, aby zapewnić najwyższą wiarygodność i obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.
 
W przewodniku "Main Cities of Europe" restauracjom przyznawane są następujące symbole:

    • gwiazdki Michelin - za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek);
    • sztućce - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców);
    • Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny.
 

Zdjęcia:Daniel Miśko / Miśko Collective

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS