< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Między tradycją, a kreacją w kuchni francuskiej

Wydarzyło się2019-11-13

Francuski szef w Akademii Kulinarnej Farutexu

W dniach 06 do 08 listopada w Akademii Kulinarnej Farutex w Łodzi odbyły się trzy wyjątkowe pokazy kuchni francuskiej, które poprowadził francuski szef kuchni Clément Bidard.

 

Szef Bidard przygotował dziesięć autorskich dań, opowiadając o składnikach, z których korzysta w swojej pracy, poszukiwaniu nowych połączeń smakowych i wykorzystywaniu różnych technik kulinarnych.
 
 
Clément Bidard należy do piątej generacji w rodzinie, która zajmuje się gastronomią. Od trzech lat razem z ojcem pracuje w rodzinnej restauracji Le Saint Lazare, starając się przywrócić jej utraconą gwiazdkę Michelin.
 
 
– Wiem, że nie trafiłbym w gusta wielu gości naszej restauracji, nie biorąc na tapet przepisów tradycyjnych, jednak jako szef kuchni lepiej czuję się w kuchni nowoczesnej. Dlatego podczas swoich pokazów w Polsce chciałem pokazać, w jaki sposób poruszam się we francuskiej przestrzeni kulinarnej. Inspiracje czerpię z tradycyjnych przepisów i zmieniam je we współczesne kompozycje smaków. Sztuka kulinarna musi stać między tradycją a kreacją, ponieważ tylko wtedy wydobywa ze składników to, co najlepsze, należycie docenia dziedzictwo rodzimej kuchni i jest jednocześnie interesująca dla gości – mówi Clément.
 
 
Podczas pokazu szef Clément przygotował degustacyjne porcje, były to m.in. żabie udka z purée z czarnego sezamu, clafoutis marchewkowe z kurkami i szafranem, marynowane przegrzebki z pianką dyniową i carpaccio z dyni piżmowej czy gołąb z salsefią i jusem czekoladowym.
 


W swoich daniach Clément Bidard wykorzystał produkty z oferty Bidfood Farutex.
W spotkaniu wzięło udział ponad 120 szefów kuchni i restauratorów z całej Polski, którzy mogą teraz czerpać inspiracje od francuskiego szefa.
 


Autorem zdjęć jest Jakub Wilczek.

Clément Bidard
 

26-letni szef kuchni z Francji. Od trzech lat pracuje w rodzinnej restauracji Le Saint Lazare, której razem z ojcem stara się przywrócić gwiazdkę Michelin. Clement pobierał edukację w École Hotelière Savoie Léman w Thonon-les-Bains. Pracował m.in. w L’Auberge du Père Bise w hotelu Royal w Evian, Le Jules Verne – paryskiej restauracji Alaina Ducassa, w gwiazdkowej MaSie z Hervém Rodriguezem oraz restauracjach i hotelach w szwajcarskich miastach m.in. Genewie, Montreux i Lozannie. Jest laureatem nagrody Talents Gourmands de France – Restaurateur 2017 i członkiem stowarzyszenia JRE zrzeszającego młodych restauratorów z Euro.

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS