< WRÓĆ DO Kalejdoskop

Konferencja -"​Zapomniane potrawy wigilijne, historia i gastronomia"-16.11

Kalejdoskop2019-09-10

Zapraszamy na ciekawy wykład historyczno - gastronomiczny do Torunia


Serdecznie zapraszamy na konferencję- Zapomniane potrawy wigilijne, historia i gastronomia"- upowszechniająca programu EFES (European Food Education Season)- 16.11.2019 r.


Sala Rady Wydziału Nauk Historycznych Collegium Humanisticum UMK
ul. Władysława Bojarskiego 1 87-100 Toruń

Program:
10:00 Otwarcie konferencji

Jarosław Dumanowski,Wiedza, inspiracje, unikalne kulinarne doświadczenia–
dobre praktyki projektu EFES

Aleksandra Kleśta- Nawrocka, Magia wigilijnego talerza. Tradycyjne smaki i symbolika potraw

Jarosław Dumanowski, Karp w piernikach i jarmuż z kasztanami. Zapomniane potrawy wigilijne
11.00 Przerwa

11.30 Anželika Laužikienė, Rimvydas Laužikas, Śliziki i mleko makowe, czyli litewska "kucja"

Marta Sikorska, Wigilia prababci. Przepisy kulinarne z dawnych książek
kucharskich z regionu Kujaw i Pomorza

Karol Okrasa, Zapomniana Wigilia. Czy historia może być nauczycielką gotowania?

12:30 Dyskusja
Wydarzenie towarzyszące:
Warsztaty historyczno –kulinarne w Akademii Kulinarnej Studio „A”
adres: ul. J. Lelewela 33, 87-100 Toruń, rozpoczęcie o godz. 13:30, obowiązują zapisy


Organizatorzy:
Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK
Wydział Nauk Historycznych UMK
Instytut Historii i Archiwistyki UMK
Partnerzy:
Akademia Kulinarna Studio „A”, Celtyckie Smaki, Chwast Prast Vegetarian
Bistro, Klub Szefów Kuchni, Pan Karp –Towarzystwo Promocji Ryb,
Restauracja „Monka”, Zespół Szkół Gastronomiczno -Hotelarskich w Toruniu

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Kalejdoskop
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS