< WRÓĆ DO Sylwetki szefów

Paco Perez - czy Polacy pokochają jego kuchnię?

Sylwetki szefów2019-10-28

Paco Perez - zdobywca 5-ciu gwiazdek Michelin !

Pierwsze doświadczenia kulinarne zdoywal w rodzinnym barze tapas, nastenie kontynuował naukę podczas wakacji, pracując sezonowo w tradycyjnych katalońskich restuarcjach. 

Profesjonalne doświadczenie kulinarne zdobył we Francji, uczył się uboku szefa kuchni Michela Guerarda, jednego z pionierów "nowoczesnej kuchni". W 1993 dołączył do zespołu El Bulli, tam spędził pięć lat i zainteresował się kuchnią molekularną. 

W 1997 r ożenił ise z Montse Serr, córka właściciela hotelu-restauracji Miramar. Po trzech latach prowadzenia sezonowej restauracji serwująca współczesną kuchnię katalońską postanowił pójśc naprzód i zaczął działając całorocznie, wyznaczając nowe kulinarne trendy.

Paco uczynił z gotowania styl życia, kierując się emocjami i nawiązując do wszechświata, jego kreatywność, powoduje że w ciągu roku potrafi stworzyć ponad 130 dań rocznie. Jest tez cenionym nauczycielem akademickim i autorytetem dla młodego pokolenia.

Z rodzinnego biznesu Paco stworzył lokal szczycący się dwoma gwiazdkami Michelin, specyficzna filozofia kulinarna oraz malownicza lokalizacja restauracji spowodowała, że stała się miejscem pielgrzymek współczesnych smakoszy z całego świata. W kuchni korzysta z najwyższej jakości produktów, a każde danie to swoiste dzieło sztuki. 

Paco posiada jeszcze restaurację Cinco w Berlinie - posiadająca 1 gwiazdkę Michelin, w Barcelonie: Enoteca - 2 gwiazdki, Tast catala, L'EGGS by paco Perez, Hamburgueseria La Royale, BaoBar, już w listopadzie otworzy swoją kolejną restaurację, tym razem w Gdańsku, myślicie, że zdobędzie ona gwiazdkę Michelin?

"Konferencja Food &Art.&Technology"

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Sylwetki szefów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS