< WRÓĆ DO Wydarzyło się

41 edycja Międzynarodowych Targów HOST w Mediolanie!

Wydarzyło się2019-10-23

Miejsce gdzie spotyka się światowa gastronomia !

 

Targi Host w Mediolanie to wiodące na świecie targi poświęcone branży gastronomicznej i hotelarskiej, które dają możliwość zaprezentowania pełnego asortymentu, niezbędnego do profesjonalnego i kompletnego funkcjonowania restauracji, kawiarni, hotelu czy baru. W katalogu targów znajdziemy wszelkiej maści surowce, półprodukty oraz najwyższej jakości produkty, używane w dzisiejszym świecie kulinarnym i cukierniczym. Prezentowane są maszyny nowej generacji, drobny sprzęt, meble, dodatki oraz bogata we wzornictwo zastawa stołowa. 


 
Imponująca w swych rozmiarach przestrzeń Fieramilano Rho, co dwa lata  otwiera się na branżę hotelowo-gastronomiczną, w tym roku 41 edycja trwała od 18 -22 października i jak śmiało twierdzą organizatorzy, "nie ma granic"!
Na stoiskach zaprezentowało się ponad 2249 wystawców, 1360 wystawców z  samych Włoch i aż 889 wystawców z 55 krajów świata, w tym z Polski, Niemiec, Hiszpanii, Francji, USA, Turcji, Wielkiej Brytanii, Holandii, Grecji, Szwajcarii i Portugalii, pierwszy raz pojawili się również reprezentanci z takich krajów jak : Albania, Argentyna, Kolumbia, Łotwa oraz Liban.


 

Oczywiście najliczniej reprezentowanym sektorem podczas targów, była gastronomia i jej profesjonalna obsługa, stanowiła ponad 43% wszystkich wystawców. Licznie prezentowali się również wystawcy z piekarni, cukierni oraz pizzy, następnie bary i urządzenia do produkcji herbaty i kawy, obsługi klienta, wyposażenia lokali i najnowszej technologii.

Podczas targów Host odbyło się ponad 500 wydarzeń, które dodatkowo przyciągały zwiedzających z całego świata, były to pokazy, warsztaty, seminaria, szkolenia, degustacje, konkursy i wszelkiego rodzaju prezentacje. Można było posłuchać autorytetów i wpływowych specjalistów z konkretnej branży, m.in mistrza włoskich cukierników - Iginio Massari.
 
Sporym zainteresowaniem cieszyły się Mistrzostwa Świata w Dekorowaniu Tortów, z dumą możemy powiedzieć, że pierwsze miejsce zdobyła Polka - Jowita Woszczyńska z Cukierni Sowa w Bydgoszczy, prezentując imponujący tort z polskimi symbolami narodowymi.
 
 
Z zaciekawieniem publiczność słuchała wykładów w strefie Master Pastry Chef, organizowane były przez włoską organizację APCI, podczas których prezentowano najnowsze trendy w cukiernicze i piekarnicze, wśród prelegentów znalazły się takie osobowości jak: Riccardo Bellaera, Luigi Biasetto, Guido Castagna, Davide Comaschi, Gino Fabbri, Fabrizio Fiorani, Fabrizio Galla, Pascal Lac, Luca Mannori, Pierre Marcolini, Monica Meschini, Lucien Moutarlier, Alfonso Pepe, Giuseppe Piffaretti, Roberto Rinaldini e Norihiko Terai.
 

 
"Pieczenie pod blaskiem reflektorów"- tak nazwano sektor piekarniczy, nigdy bowiem wcześniej na targach nie kładziono tak silnego nacisku na jego rozwój. Za promocję tej dziedziny odpowiedzialna była Akademii Piekarstwa, która skupia profesjonalistów z branży i tworzy doskonałą platformę do wymiany doświadczeń. Pamiętać należy, że jesteśmy we Włoszech, dlatego nie może nas dziwić fakt, że na dwóch halach zaprezentowano pełną ofertę skierowaną do pizzarmenów. Można było zobaczyć najróżniejszy sprzęt, potrzebny do wyrabiania ciasta, kamienne piece opalane drewnem, łopatki oraz specjalne talerze. Pizzermieni dosłownie na każdy kroku częstowali zwiedzających gorącą pizzą lub focaccią. Dodatkowo odbyły się popularne tam Mistrzostwa Europy w przygotowaniu Pizzy, organizowane przez Pizza e Pasta Italiana i Scuola Italiana Pizzaioli.
 

Królestwo kawy- to na targach Host mocny akcent, którego nie można pominąć. Zaprezentowano efektowne ekspresy z pełną elektroniką, młynki, opakowania, filiżanki i oczywiście najróżniejsze gatunki kawy, podane w ziarnach lub kolorowych kapsułkach. Oczywiście nieodzownym elementem były degustacje i pokazy baristów, odbyła się też konferencja - Coffee Addition - organizowana przez trenera i znawcę kawy -Gianni Cocco, z akademii- Accademia Italiana Maestri del Caffè, który poruszył temat zmian jakie zachodzą w ziarnach kawy, przez niekorzystny wpływ zanieczyszczonego środowiska.
 
 
Najliczniejszą grupą podczas targów Host byli dystrybutorzy sprzętu i usług dla gastronomii. Profesjonaliści w swojej dziedzinie, którzy chętnie czerpią z nowinek technicznych i technologicznych, prekursorzy innowacji, na bazie ich długoletnich doświadczeń i doskonałej komunikacji z ostatecznym klientem potrafią stworzyć produkt na najwyższym poziomie. Zapotrzebowanie rynku jest tak duże, że projektanci prześcigają się w pomysłach, dziś nie tylko sprzęt musi być wytrzymały i funkcjonalny, ale też efektownie wyglądać. Znane marki wiedzą jak przyciągnąć do siebie klientów, ilość pieców konwekcyjnych, płyt grzewczych, zmywarek, witryn chłodniczych oraz wszystkiego rodzaju sprzętu drobnego na targach była imponująca. Konkurencji nie boją się najwięksi, a ich produkty promują najlepsi szefowie kuchni np. Alain Ducasse, czy Thomas Keller.
 

Do tej grupy niewątpliwe zalicza się firma Hendi - Tools For Chefs, której stoisko było licznie odwiedzane przez wszystkie dni targowe, nie sposób było zliczyć ilości spotkań i rozmów z partnerami oraz klientmi. Z bogatej oferty firmy pokazano dobrze znane sprzęty, ale też kilka nowości. Goście odwiedzający targi mogli również skosztować specjalnego menu, przygotowanego przez doradców kulinarnych, a także napić się kolorowych drinków, była to doskonała okazja do sprawdzenia jak sprzęt sprawuje się w praktyce. Fachową pomocą służyli również doradcy i sprzedawcy, którzy w każdej chwili potrafili zaprezentować walory danego sprzętu, a także informowali w jaki sposób można go nabyć.
 
 
Zastawy stołowe, meble i dodatki, a w tym fantastyczna strefa futubaru- revolution by Massimo Mussapi, zaskakująca ekspozycja, pełna koloru, sztuki, desingu i pięknego wzornictwa,. To tu najlepsi na świecie projektanci i architekci, zaprezentowali swoje prace, olbrzymie bogactwo zastawy stołowej, porcelany, która potrafi zadziwić najsurowszego krytyka, również zaskakujące tworzywa z których wykonano te piękne przedmioty: różne gatunki drewna, metalu, gliny, kamienia, szkła, a także nowoczesne ekologiczne tworzywa, pochodzące m.in z recyklingu.
 


Na targach swoje produkty zaprezentowała również firma Fine Dine, która pokazała swoje najnowsze kolekcje porcelany przeznaczonej dla gastronomii, bardzo szykownej, eleganckiej, w modnych kolorach, a do tego niezwykle wytrzymałej! Nie zabrakło też kilku premier, między innymi sztućców z brązu, kolorowych podgrzewaczy, płyt indukcyjnych, eleganckiego szkła lub amerykańskich tac dla kelnerów i barmanów. 

Nowoczesne bary przyciągały wzrok nie jednego miłośnika, wyskokowych trunków, wszystko fantastycznie oświetlone, w odpowiedniej scenerii i w zależności od klimatu w którym mieliśmy się akurat znaleźć. Muzyka, która przyciąga i oczywiście najnowsze technologie oraz sprzęty najwyższej jakości. Świat barmanów błyszczał w świetle feerią barw.

Każdy kto szuka nowoczesnych rozwiązań i chce pracować z najlepszymi markami na świecie, zdecydowanie powinien odwiedzić targi Host !
Nie ma lepszego miejsca w Europie, gdzie w ciągu kilku dni znajdzie dosłownie wszystko! Kolejna edycja już za dwa lata. Zachęcamy do odwiedzenia Mediolanu, to nie tylko druga stolica mody, ale także kolebka współczesnej gastronomii i hotelarstwa !

Więcej na stronie www.host.fieramilano.it/en, 

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS