< WRÓĆ DO Sylwetki szefów

Kurt Scheller i Emmanuel Renaut w Bocuse d’Or Poland !

Sylwetki szefów2019-10-21

Mocny skład jurorski na Bocuse d'Or Poland

 

Pozostał zaledwie miesiąc do finału krajowych eliminacji Bocuse d’Or Poland 2019.
Dlatego już dziś z nieskrywaną dumą informujemy, iż w jury stanowisko Honorowego Przewodniczącego konkursu obejmą szefowie: Kurt Scheller
oraz Emmanuel Renaut.


A wszystko rozgrywać się będzie pod czujnym okiem Adama Chrząstowskiego, Head Chefa Akademii Bocuse d’Or Poland. Z pewnością Kurta Schellera
nie trzeba nikomu przedstawiać. To przede wszystkim wielki autorytet
i dyplomowany mistrz sztuki kulinarnej o ogromnej wiedzy i bogatym
doświadczeniu.
Zarażony pasją do gotowania rozpoczął swoją podróż kulinarną, która z
powodzeniem trwa do dzisiaj. Pojawienie się Kurta Schellera w Polsce niespełna 30 lat temu z pewnością miało ogromny wpływ na oblicze i kształt obecnej gastronomii w naszym kraju.
Aby przybliżyć nieco postać francuskiego szefa kuchni , drugiego z honorowych
przewodniczących przedstawiamy jego ciekawą biografię, niech będzie ciekawym przykładem dla młodych adeptów sztuki kulinarnej jak ważne w ich zawodzie są marzenia oraz determinacja do ich osiągania.

Emmanuel Renaut jest jednym z Best Chefs in the World według Le Chef w 2019 roku zajął zaszczytne siódme miejsce.
Posiadacz trzech gwiazdek Michelin jest nie tylko świetnym szefem kuchni,
ale przede wszystkim ciekawym, skromnym człowiekiem, który od najmłodszych lat z determinacją dąży do celu.

Emmanuel Renaut dzieciństwo spędził we francuskich Alpach, a dokładniej w Górnej Sabaudii, gdzie przepiękne środowisko naturalne było jego placem zabaw, z którego czerpał przyjemność odkrywania każdej jego zawiłości. Ledwo zaczął chodzić a już zajmował się swoim pierwszym ogrodem warzywnym. Jako już bardziej świadomy młody człowiek uprawiając różne warzywa, owoce, kwiaty zasmakował w wolności i zaczął podejmować wyzwania.
Zimą jeździł na nartach, latem na rowerze górskim czy pieszo przemierzał
strome ścieżki wijące się w górach Sabaudii. Często lubił zbaczać z utartych szlaków szukając w ten sposób smaku przygody i wolności. Jego determinacja, by przekraczać granice, doprowadziła go do osiągnięcia jednego z czołowych miejsc we francuskich mistrzostwach motocrossowych, a także do zdobycia pożądanego stopnia alpejskiego myśliwego podczas służby wojskowej.
W domu naturalnie krzątał się po kuchni i nieświadomie zaczął kłaść podwaliny pod fascynującą kulinarną przygodę, która trwa do dziś.

Kiedy nadszedł czas, aby zdecydować o swojej przyszłej ścieżce kariery, nie szukał tylko wybrał miejscową szkołę gastronomiczną.
Od dziecka Emmanuel Renaut zawsze koncentrował się na osiągnięciu szczytu w każdej z wybranych przez siebie dyscyplin, a gotowanie nie było wyjątkiem. Po ukończeniu studiów gastronomicznych spakował walizki i skierował się do Paryża, gdzie podjął pracę w Société des Cuisiniers i hotelu Le Lotti.
Już wtedy jego marzeniem była praca w hotelu de Crillon.
Dlatego pewnego wieczoru w lipcu 1988 r., przechodząc obok najbardziej cenionego luksusowego hotelu w Paryżu, postanowił, że spróbuje swoich sił. Po prostu pojawił się w hotelu i zaoferował swoje usługi. Odważne podejście młodego szefa kuchni się opłaciło.
Następnego dnia poproszono go o przybycie do pracy.
Pod kierownictwem szefa kuchni Christiana Constanta, Emmanuel rozpoczął wspaniałą przygodę, która w znacznym stopniu ukształtowała go jako kucharza.
Bogaty w doświadczenia pierwszy rok zapewnił mu dobrą pozycję na przyszłość i wkrótce Emmanuel został zauważony przez dwugwiazdkowego szefa kuchni
Marca Veyrata.
Był rok 1989, styl kulinarny Marca Veyrata był z pewnością innowacyjny dla wielu szefów kuchni, ale nie dla chłopaka z górskiej wioski, którym był Emmanuel. To było jak powrót do domu. Bogactwo naturalnych smaków i aromatów. Emmanuel spędził trzy lata w Auberge de l'Eridan nad brzegiem jezi
ora Annecy, gdzie starał się podnieść swoje umiejętności kulinarne
na jeszcze wyższy poziom pod względem odwagi, wyrafinowania i precyzji.
Następnie pracował z szefem kuchni Yves Thurièsem , a później w Londynie, gdzie przez rok był szefem kuchni Claridge's.
W 1998 roku Emmanuel Renaut zamieszkał w Mégève w Górnej Sabaudii i założył własną restaurację Flocons de Sel, restaurację symbolizującą emocje, które doprowadziły jego karierę i wiele wyzwań po drodze stojących na drodze do szczytu tego zawodu.
Pierwszą gwiazdkę Michelin otrzymał w 2003 r., Drugą w 2006 r., a trzecią w 2012 r.
W 2004 roku zdobył tytuł Meilleurs Ouvriers de France (w skrócie MOF)
to wyjątkowa i prestiżowa nagroda we Francji według kategorii zawodów w k
onkursie wśród profesjonalistów – jeden z najlepszych rzemieślników Francji.
Kuchnia Emmanuela Renaut jest innowacyjna z charakterystycznym osobistym akcentem oparta na lokalnych produktach.
On sam jest wyjątkowym człowiekiem nie tylko lubi wyzwania, ale także wierzy w dzielenie się z innymi. W pojedynkę nie jest zadowolony z laurów. Podobnie jak jego mentor Joël Robuchon , Emmanuel ma prawdziwe poczucie spełnienia, gdy współpracuje z innymi podróżnikami i pomaga innym poszukiwaczom przygód spełnić ich marzenia.
Emmanuel Renaut wraz z żoną Kristine prowadzi restaurację Flocons de Sel, hotel, SPA oraz znajdujące sięw centrum Megève bistro Flocons Village, które
zostało otwarte w 2008 roku i oferuje klientom proste, ale pyszne z autentycznym stylem kulinarnym oraz wyraźnym nowoczesnym akcentem dania kuchni regionalnej.
-
Jestem przewodnikiem, a nie liderem. Jeśli zdobywa się górę z zespołem trzymającym linę to wiodący wspinacz, musi nie tylko zdobyć pełne zaufanie wszystkich pozostałych członków zespołu, ale także zapewnić im bezpieczeństwo i podnosić ich na duchu.
Indywidualnie nie dojdzie się nigdzie, tylko z całym zespołem.– Emmanuel Renaut

21 listopada zapraszamy do Krakowa. Tego dnia emocje kulinarne sięgną zenitu. Będą to z pewnością niezapomniane chwile w towarzystwie najlepszych szefów kuchni polskich i zagranicznych.
Nie zapominajmy o sześciu kandydatach, którzy zaprezentują najwyższy
poziom sztuki i różnych technik kulinarnych.
Do zobaczenia w Krakowie!

Aut. Smarten PR
– oficjalny przedstawiciel marki Bocuse
d’Or w Polsce

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Sylwetki szefów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS