< WRÓĆ DO Niebawem

Europejski Kongres Gastronomiczny w Krakowie -25.10

Niebawem2019-10-03

Kongres o charakterze międzynarodowym!

Idea konferencji gastronomiczno-biznesowej „Food & Art & Technology” powstawała od dawna. Rynek gastronomiczny jednakże jest nasycony tego typu konferencjami. Dlatego szukaliśmy dobrego powodu do realizacji tego projektu.
I znaleźliśmy go!

Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej – Kraków 2019.
Europejski Kongres Gastronomiczny „Food & Art & Technology”
odbędzie się 25 października 2019 roku w Krakowie.


Jednodniowy kongres o charakterze międzynarodowym, poruszający wiele aspektów związanych z gastronomią, przy udziale największych autorytetów branży.
Tematyka Kongresu dotyczyć będzie mózgowej percepcji smaku, sztuki kulinarnej, turystyki gastronomicznej oraz nowych technologii w żywieniu.
Do jakiego stopnia możemy wpływać na smak – analiza eksperta z Uniwersytetu Oksfordzkiego.

18 gwiazdek Michelin – food & wine – doświadczenie, pasja, sztuka!
Autorytety branży turystycznej, a rozwój gastronomicznych destynacji w aspekcie Przewodnika Michelin – eksperci wskażą zależność między rozpoznawalnością w rankingach a dynamiką rozwoju gastronomii regionu.
Dokąd zmierzamy – eksperci spółek food-tech o trendach w obszarze alternatywnych systemów rozwoju świata.
 

 
WYJĄTKOWE MIEJSCE – WYJĄTKOWI GOŚCIE – WYJĄTKOWE WYDARZENIE
 
Zapraszamy do udziału!

Program szczegółowy
25 października 2019 r.
9:30 – 10:00
REJESTRACJA
ICE KRAKÓW International Conferences and Entertainment
ul. Marii Konopnickiej 17, 30-302 Kraków
Uwaga: wejście na kongres od strony ul. Bułhaka

10:00 – 10:15
POWITANIE
Jacek Majchrowski – Prezydent Miasta Krakowa
Rafael Ansón Oliart – Prezydent Europejskiej Akademii Gastronomicznej
Maciej Dobrzyniecki – Sekretarz Generalny Europejskiej Akademii Gastronomicznej

10:15 – 11:00
WYKŁAD INAUGURACYJNY „MÓZG A SMAK”
prof. CHARLES SPENCE, Uniwersytet Oksfordzki
Intrygujące odkrycia w zakresie wpływu osobistych i środowiskowych uwarunkowań oraz psychologii behawioralnej na odczuwany przez konsumenta smak. Na ile mózg jest w stanie przejąć i sugerować efekt faktycznych odczuć smakowych języka? Do jakiego stopnia możemy wpływać na smak, jaki konsument ma odczuwać, za pomocą zróżnicowanych technik?
 
11:00 – 11:30
PRZERWA KAWOWA
Zaprasza marka AMBITION

11:30 – 13:00
PANEL „SZTUKA NA TALERZU”
szefowie kuchni – zdobywcy 18 gwiazdek Michelin: Martín Berasategui, Elena Arzak, Paco Pérez, Juan Luis Fernandez, Wojciech Modest Amaro oraz eksperci: Sara Pérez, Rafael Ansón Oliart
moderacja panelu: Patrycja Siwiec
O gastronomii jako sztuce i o sztuce jako inspiracji do kreowania nowych dań i trendów opowiedzą światowej sławy szefowie kuchni. Malarstwo, historia i muzyka jako źródła twórczości oraz wyjątkowość sztuki kulinarnej łączącej odczuwanie największej ilości zmysłów: smaku (+ umami), wzroku, słuchu, węchu, dotyku oraz temperatury.
 
13:00 – 14:00
LUNCH
14:00 – 15:00
PANEL „KULTURA GASTRONOMICZNA NOWĄ DESTYNACJĄ”
Romain Perrier – Przewodnik Michelin,
Robert Andrzejczyk – Prezes Polskiej Organizacji Turystycznej,
Robert Piaskowski – Pełnomocnik Prezydenta Miasta Krakowa ds. Kultury,
Joanna Ślusarczyk – współzałożycielka projektu The Best Chef
moderacja panelu: Maciej Dobrzyniecki
Reprezentanci największego przewodnika gastronomicznego na świecie oraz najbardziej prestiżowego rankingu restauracji świata przedstawią zalety i wady umieszczenia restauracji/miasta/regionu/państwa na gastronomicznych listach i rankingach w aspekcie rozwoju gastronomii oraz turystyki. Eksperci wskażą zależność między rozpoznawalnością w rankingach a rozwojem miejscowych restauracji, produktów lokalnych i turystyki regionu.
 
15:00 – 15:15
PRZERWA KAWOWA
Zaprasza marka AMBITION

15:15 – 16:00
PANEL „TECHNOLOGIA W ŻYWIENIU – DOKĄD ZMIERZAMY?”
Eksperci spółek food-tech o trendach w obszarze alternatywnych systemów rozwoju świata:
Michał Piosik – foodtech.ac,
Marek Rogala – Charlie Food & Friends,
Bogusław Tobiasz – Bayer
moderacja panelu: Ola Lazar
Nowoczesne technologie dynamicznie wkraczają do świata produkcji i dystrybucji żywności. Wpływ produkcji żywności na globalne zmiany klimatyczne, roślinne substytuty mięsa, biodegradowalne (a może jadalne) naczynia, „czyste” technologie produkcji żywności, nowe nawyki konsumpcji i ich wpływ na rynek gastronomii – te i inne tematy omówią eksperci – przedstawiciele świata korporacji i startupów z branży foodtech.
 
16:00 – 16:15
ZAKOŃCZENIE

Jacek Majchrowski – Prezydent Miasta Krakowa
Rafael Ansón Oliart – Prezydent Europejskiej Akademii Gastronomicznej
Maciej Dobrzyniecki – Sekretarz Generalny Europejskiej Akademii Gastronomicznej

20:00
GALA DINNER

Restauracja Szara Gęś, Rynek Główny 17, 31-008 Kraków
Udział w kolacji na podstawie wybranego pakietu podczas rejestracji.
 
Więcej na stronie : https://food-art-tech-kongres.pl

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Niebawem
© Copyright papaja.pl 2001-2020. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS