< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Dwóch Polaków w finale międzynarodowego konkursu S.Pellegrino Young Chef

Wydarzyło się2019-10-04

Kto będzie nas reprezentował podczas Finału w Mediolanie ?

Poznaliśmy zwycięzców półfinału regionalnego dla Europy Centralnej w konkursie dla młodych kucharzy S.Pellegrino Young Chef 2020. Do finału zakwalifikowało się aż dwóch Polaków – Krzysztof Konieczny (chef w restauracji „Sztuczka Bistro” w Sopocie) oraz Łukasz Moneta (chef de partie w „Nolita Restaurant” w Warszawie).

 
O konkursie
S.Pellegrino Young Chef 2019-2020 to międzynarodowy konkurs kulinarny dla młodych kucharzy z całego globu. Inicjatywa skupia się na rozwoju wysokiej klasy gastronomii i propagowaniu „3 złotych zasad” w kuchni – umiejętności technicznych, kreatywności i osobistej wiary w komponowane dania. Organizatorzy zwracają również uwagę na istotę niemarnowania żywności oraz potrzebę zrównoważonego rozwoju.

Półfinały regionalne
Drugi etap konkursu stanowi 12 półfinałów regionalnych, odbywających się od sierpnia do grudnia br. w 12 regionach na świecie. W półfinale regionalnym dla Europy Centralnej w Hamburgu czworo Polaków rywalizowało z sześcioma innymi osobami – reprezentantami Niemiec, Austrii, Ukrainy i Węgier.

W poszczególnych kategoriach nagrody otrzymali:
· S.Pellegrino Young Chef 2020: Levente Koppány z Węgier
· Fine Dining Lovers Food For Thought Award: Krzysztof Konieczny z Polski
· Acqua Panna Award for Connection in Culture: Łukasz Moneta z Polski
· S.Pellegrino Award for Social Responsibility: Jana Stöger z Niemiec

Potrawa konkursowa Krzysztofa Koniecznegosłonecznik bulwiasty z pasternakiem, salicornem, grzybami i śmietaną – społeczność internetowa Fine Dining Lovers uznała za danie, które najlepiej wyraża osobiste przekonania twórcy.

Natomiast Łukasz Moneta zaserwował jesiotra ze ślimakami i wygrał w głosowaniu mentorów z całego regionu na danie najlepiej odzwierciedlające idealne połączenie różnych kuchni.

Czas na Wielki Finał!
Laureaci trzeciego etapu będą walczyć o nagrody główne w czterech kategoriach w Wielkim Finale w Mediolanie w maju 2020 r. W przygotowaniach do tego wydarzenia finalistom pomagać będą Szefowie Mentorowie – opiekuni merytoryczni, którzy będą wspierać kandydatów poprzez szkolenia, dzielenie się wiedzą i wskazówki.

Mentorzy wybrani zostaną spośród członków jury półfinałów regionalnych.
W jury półfinału dla Europy Centralnej zasiadały aż dwie osoby z Polski: Iwona Niemczewska – właścicielka i szef kuchni szczecińskiej restauracji „Z drugiej strony lustra”, laureatka nagrody Kobieta Szef 2018 Gault & Millau Polska oraz Marcin Popielarz – szef patron gdyńskiej restauracji „Biały Królik”, finalista ubiegłorocznej edycji konkursu S.Pellegrino Young Chef.
 


Konkurs organizowany jest z inicjatywy S.Pellegrino – marki wody mineralnej od Nestlé Waters, uważanej za ikonę włoskiego stylu życia w niemal 150 krajach, która od 120 lat inspiruje, aby delektować się życiem i dzielić najpiękniejsze chwile przy wspólnym stole. Więcej informacji o konkursie:
www.sanpellegrinoyoungchef.com.

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS