< WRÓĆ DO Kalejdoskop

Wystawa „Sztuka od kuchni”: 6-17 września 2019

Kalejdoskop2019-08-25

Na wystawie „Sztuka od kuchni” zobaczyć będzie można ponad 200 obiektów. 17 września wszystkie zostaną zlicytowane.

 

Czy ulubione danie smakowałoby tak samo, gdybyśmy mieli okazję zjeść je na talerzu wykonanym dla prezydenta Mościckiego? Albo czy espresso z filiżanki od Tiffany’ego nabierze głębi smaku? Nie od dziś wiadomo, że w doświadczeniu kulinarnym ważne jest nie tylko co jemy, ale i jak, z czego, w jakim otoczeniu. Najbardziej niezwykłe obiekty związane z tematem kuchni będzie można obejrzeć na wystawie „Sztuka od kuchni” od 6 września w DESA Unicum. A później także wylicytować na pierwszej w Polsce aukcji poświęconej kulinariom.
 
Jedzenie, potrawy, konsumpcja to sztuka. I to często dosłownie. Niejednokrotnie ukazywane na fotografiach, obrazach czy w formie instalacji artystycznych. Jedzenie może pobudzić zmysły, być symbolem, wspomnieniem dzieciństwa. Jedzenie to wspólne zasiadanie przy stole, rozmowy, bliskość, emocje. Dlatego tak wielu artystów stawia je często w centrum swojej twórczości. „Kuchenne” eksperymenty ma na swoim koncie nawet Aleksandra Jachtoma – jedna z najbardziej znanych współczesnych artystek, która zaprojektowała zestawy rzeźbiarskie z łyżkami i wałkami. Z kolei Andrzej Partum, nazywany pierwszym polskim artystą krytycznym, wykonał wagę kuchenną. W latach 30. Zofia Stryjeńska stworzyła ilustrację na pudełka czekoladek Wedla z wizerunkiem lajkonika. Ceramiczne miski tworzył nawet sam Pablo Picasso. Na wystawie „Sztuka od kuchni” w DESA Unicum zobaczymy wszystkie wspomniane obiekty. Ale też dużo więcej.

Sztuka kulinarna to podróż w czasie. Jako, że jedzenie to coś ulotnego, o historii, ludziach, zwyczajach kulinarnych przypominają nam zapiski, książki, ale też często naczynia. Czy dzięki zastawie stołowej można poczuć się jak najważniejsza głowa w państwie? Na pewno tak, korzystając z serwisu obiadowego zaprojektowanego specjalnie dla prezydenta Ignacego Mościckiego. Ten legendarny już zestaw wykonany został z najwyższej jakości porcelany z Limoges i charakteryzuje się subtelnymi złoceniami. Główną dekoracją jest złoty polski orzeł. Pojedyncze naczynia z serwisu prezydenckiego oglądać można też m.in. na Zamku Królewskim w Warszawie czy Muzeum Narodowym w Krakowie. Z kolei serwis kawowy od Tiffany’ego przenieść może nas na Piątą Aleję nowojorskiego Manhattanu. 12 częściowy srebrny serwis z subtelnym dodatkiem złota to szczyt elegancji, który dorównuje temu, który preferowała Audrey Hepburn w kultowej ekranizacji Śniadania u Tiffany’ego.
 
 
W podróż na arystokratyczne dwory Europy zabiorą nas z kolei bogato zdobione srebrne półmiski i łyżki oraz XVIII-wieczna porcelana ze słynnych manufaktur w Miśni i Wiedniu. Na wystawie będzie można zobaczyć m.in. wyjątkowy serwis cynowy autorstwa Josepha Marii Olbricha, wychowanka Ottona Wagnera, ojca stylu secesji. Olbrich był jedną z najważniejszych postaci artystycznego Wiednia przełomu wieków. Zaprojektował świątynię tego nurtu, Pawilon Secesji Wiedeńskiej. W 1904 roku model serwisu cynowego, takiego jak prezentowany na wystawie, znalazł się w prestiżowym wyborze projektów eksponowanych podczas wielkiej wystawy światowej w Saint Louis w Stanach Zjednoczonych. Egzemplarze tego modelu znajdują się w kolekcjach muzealnych w Europie i Stanach Zjednoczonych.
 
 
Na wystawie „Sztuka od kuchni” będzie można zobaczyć łącznie prawie 200 obiektów. 17 września wszystkie zostaną zlicytowane.

Wystawa „Sztuka od kuchni”: 6-17 września 2019, godz. 11-19 (poniedziałek-piątek) i godz. 11-16 (sobota), Dom Aukcyjny DESA Unicum, ul. Piękna 1A, Warszawa, wstęp wolny
 
Aukcja „Sztuka od kuchni”: 17 września 2019, godz. 19.00, Dom Aukcyjny DESA Unicum, ul. Piękna 1A, Warszawa

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Kalejdoskop
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS