< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Kulinarny Puchar Polski 2019 – składniki obowiązkowe

Wydarzyło się2019-07-23

Przystawka, danie główne i deser

 
 
Już tylko kilka tygodni dzieli nas od 19. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. Na początku lipca organizatorzy konkursu ogłosili składniki obowiązkowe, z którymi będą musieli zmierzyć się zawodnicy konkursu.
 
 
Z pewnością dużej dawki pomysłowości będzie wymagała przystawka, w której obligatoryjne do zastosowania są papryka świeża, Ser Bursztyn, jajko oraz olej z esencją masła. To z pewnością będzie wyzwanie. W poprzednich edycjach w przystawce zazwyczaj był składnik w postaci mięsa czy ryby, wokół którego zawodnicy budowali swoje danie. W tym roku zaproponowane składniki nie są pod tym względem tak oczywiste, co niewątpliwie wymaga bardzo starannego przemyślenia koncepcji – komentuje Agnieszka Glamowska, dyrektor projektu Kulinarny Puchar Polski oraz targów Polagra Gastro / Invest Hotel. 
 
Zawodnicy będą musieli także przygotować danie główne z obligatoryjnym użyciem wołowiny Flan Stek, szpiku kostnego, ziemniaka i śliwki. W deserze natomiast pojawią gruszka i orzechy laskowe. Największym wyzwaniem, jakie stoi przed uczestnikami jest zawsze uczciwość, pracowitość i prawdziwe zaangażowanie. Przyda się też oczywiście spora kreatywność. Jak zaskoczyć jury przygotowując tak zwane pospolite jajko i warzywa, nie pozbawiając ich smaku i tekstury, a oferując coś nieoczywistego? Chyba najłatwiejsze do wykonania będzie danie główne, gdzie w moim przekonaniu w grę wchodzi tylko jedna obróbka termiczna. Co do deseru to zależało mi na promowaniu owocu doskonałego, a trochę zapomnianego i nie docenionego smakowo – ocenia Jarosław Walczyk, przewodniczący jury Kulinarnego Pucharu Polski 2019.
 
Składniki obowiązkowe konkursu to najbardziej wyczekiwana przez zawodników informacja. 
 
Od momentu jej podania zaczynają się przygotowania - powstają koncepcje, ich modyfikacje, zaczynają się treningi, poszukiwania najlepszych produktów, które uzupełnią wizję kucharzy. Jaki będzie finał tej pracy? Tego będzie można dowiedzieć się w dniach 1-2 października podczas finału Kulinarnego Pucharu Polski, który odbędzie się podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii 
i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro / Invest Hotel w Poznaniu.
 
 
Szczegóły na temat konkursu można na bieżąco śledzić na stronie internetowej www.kpp.mtp.pl oraz www.facebook.com/kulinarny. Uwadze polecamy także kanał filmowy Kulinarnego Pucharu Polski na Youtube.
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS