< WRÓĆ DO Wydarzyło się

„Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” 2019- relacja

Wydarzyło się2019-07-18

Licytacja na rekordową kwotę !

W dniu 01 lipca 2019 roku w hotelu BoniFaCio Spa&Sport Resort odbyła się kolejna, XI edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”.

Konkurs od wielu lat przyciąga rzeszę sympatyków gotowania, miłośników jednośladów oraz amatorów grillowania a dla startujących kucharzy jest przepustką do finału Kulinarnego Pucharu Polski.
 
Inicjatorem konkursu jest Stefan Birek, szef kuchni hotelu Lord, któremu przyświeca idea propagowania i pogłębiania wiedzy z zakresu polskiej kuchni, łączenia tradycji z nowoczesnością, a także promowanie producentów i dystrybutorów polskiej żywności.
 
W kapitule organizacyjnej konkursu oprócz Stefana Birka zasiedli także Konrad Birek, Adam Michalski oraz Dariusz Ratuszniak - szef kuchni hotelu BoniFaCio.
 
Wsparcia merytorycznego wydarzeniu udzieliło Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Klub Szefów Kuchni oraz Carving Team Poland.
Konkurs uświetnił swoim błyskotliwym komentarzem niezawodny Tomasz Jakubiak.
 
 
Uczestnicy tegorocznych zawodów mieli za zadanie przygotować po siedem talerzy:
- oryginalnej propozycji tatara z polędwicy wołowej z dodatkiem autorskiego majonezu
- dania głównego z obowiązkowym wykorzystaniem Kurczaka Kukurydzianego (dowolne 2 elementy) wraz z serem Bursztyn oraz sezonowymi dodatkami.
 
 
Do rywalizacji przystąpiło 11 dwuosobowych zespołów, których praca oceniana była przez profesjonalne jury w składzie:
Adam Michalski – przewodniczący jury
Jarek Walczyk
Mirosław Reszczyk
Mirosław Szajkowski
Kuba Winkowski
Witek Iwański
 
Jurorzy techniczni:
Bartosz Peter
Grzegorz Birek
 
Jurorzy bardzo skrupulatnie oceniali talerz po talerzu, co potwierdzili podczas odprawy pokonkursowej kiedy to bardzo długo komentowali i omawiali z uczestnikami każde z dań. 
 
 
Podczas trwania kulinarnych zmagań zgromadzona publiczność mogła wziąć udział w licznych prezentacjach oraz degustacjach przygotowanych przez sponsorów konkursu.
 
Tradycyjnie także dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty oraz pokazy rzeźbienia w owocach i warzywach przygotowane przez polską grupę carvingową pod przewodnictwem Grzegorza Gniecha.
 

Swoje 5 minut mieli także motocykliści z Gold Wing Club of Poland, którzy pod czujnym okiem profesjonalistów zmierzyli się w konkursie street food’owym na najlepszego burgera oraz najlepiej skomponowany sos do tejże kanapki.
 
 
Wieczorna gala, prowadzona przez Piotra Maślaka rozpoczęła się od podziękowań i dyplomów dla wszystkich, którzy przyczynili się do organizacji XI edycji konkursu „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”. Następnie przyszedł czas na kulminacyjny moment wieczoru, mianowicie ogłoszenie wyników.
 
Na podium znaleźli się:
I miejsce: Emil Klimas oraz Dominik Świątecki - HOTEL IBB ANDERSIA (Poznań)
II miejsce: Michał Grzegorek oraz Agnieszka Piekarczyk - PURO HOTEL KRAKÓW KAZIMIERZ
III miejsce: Maciej Małecki oraz Marcin Nowak - PURO HOTEL WARSZAWA
 
 
Tradycją konkursu jest licytacja charytatywna z której środki tym razem zostały przekazane na rzecz Fundacji Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie ”O ZDROWIE DZIECKA” z przeznaczeniem na zakup specjalistycznego „noża ultradźwiękowego”.
 
Przygotowywane przez cały dzień rzeźby z owoców zostały zlicytowane za rekordową w historii konkursu kwotę 21 tys. zł!!!
 
Wszystkim zespołom, które zakwalifikowały się do XI edycji konkursu „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” serdecznie dziękujemy za zaangażowanie i wkład pracy w przygotowanie dań konkursowych, Sponsorom dziękujemy za przychylność a Jurorom za dobrze wykonaną pracę.
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS