< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Znamy finalistów konkursu Bocuse d’Or Poland 2019

Wydarzyło się2019-06-26

Wytypowano najlepszą 6- stkę !

W dniach 24 -25 czerwca 2019 w Akademii Kurta Schellera odbyły się
PREELIMINACJE konkursu Bocuse d’Or Poland 2019.
Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski.
Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz przeanalizowaniu
receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Adama
Chrząstowskiego, Prezydenta Akademii Bocuse d’Or Poland wytypował 8
kandydatów do zmagań w Preeliminacjach.
 
Bocuse d’Or to bardzo rygorystyczny konkurs, wymagający od kandydatów
niezwykłej precyzji, wyjątkowego smaku, zastosowania różnych technik, a
przede wszystkim kreatywności. Podejmując rękawicę w tym jednym z
najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie kandydaci muszą
być świadomi swoich możliwości i umiejętności, być zdeterminowani i gotowi
na ciężką pracę by zdobyć upragnioną statuetkę. Dlatego pomimo
doświadczenia szefów, podczas zmagań w preeliminacjach wyczuwało się ich
spore napięcie. W końcu było o co walczyć, wejście do finałowej szóstki jest już
nie lada osiągnięciem.
 
Zawodnicy w ciągu 40 minut mieli do wyserwowania dwa dania, każde w
dwóch porcjach. Pierwsze z dań miało być wegetariańskie do przygotowania,
którego można było wykorzystać nabiał (w tym jajka i produkty mleczne). Do
wykonania drugiego dania - mięsnego należało użyć co najmniej dwa różne
elementy polskiej wieprzowiny. Obie kompozycje na talerzu musiały zawierać
50% warzyw, roślin lub ziół.
Zawodników oceniało jury, w skład którego weszli profesjonalni szefowie
kuchni, autorytety w świecie gastronomii.
 
Pierwszego dnia:                                  Drugiego dnia:
- Adam Chrząstowski                         - Andrea Camastra
- Kurt Scheller                                     - Marcin Soból
- Łukasz Konik                                    - Łukasz Konik
- Mariusz Pieterwas                            - Maciej Majewski
- Konrad Birek                                    - Patryk Dziamski

 
 
Praca jurorów jest niezwykle odpowiedzialna. Poza smakiem i wrażeniami
estetycznymi ważne jest by uchwycić coś wyjątkowego w pracy danego 
kandydata. Z pewnością tegoroczni zawodnicy podeszli do tematu poważnie i
zacne jury miało niełatwe zadanie, ale ostatecznie ogólna punktacja rozwiała
wszelkie wątpliwości.
 
 
Niestety maksymalnie 6 osób mogło zakwalifikować się do finału polskich
eliminacji, które odbędą się w listopadzie tego roku.
 
 
Do szczęśliwej szóstki, która zawalczy o najwyższe trofeum zakwalifikowali się
(lista wg kolejności alfabetycznej):
- Łukasz Budzik – restauracja Mennicza Fusion, Wrocław
- Ernest Jagodziński – restauracja Autentyk-Kuchnia i ludzie, Poznań
- Jakub Kasprzak – restauracja Sezony
- Krzysztof Nawrocki – restauracja Karczoch, Konstancin-Jeziorna
- Michał Stężalski – restauracja Szara Gęś, Kraków
- Mateusz Suliga – Hotel Uniqus Palace, Kraków
 
Wszystkim Kandydatom serdecznie gratulujemy!
 
Już niebawem podamy więcej szczegółów na temat rundy finałowej konkursu
Bocuse d’Or Poland 2019.
 
Partnerzy wydarzenia: Akademia Kurta Schellera, Gastro Magic Service,
123gastro, Cheman
Aut. Smarten PR – oficjalny przedstawiciel Bocuse d’Or w Polsce
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS