< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

Sukces szczecińskiego Gastronomika podczas Pikniku nad Odrą

Szkoły gastronomiczne2019-04-09

Po raz drugi w ciągu 18-letniej historii konkursu „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” I miejsce zajęła Szkoła Gastronomiczna, jednocześnie otrzymując nominację do prestiżowej nagrody konkursu „Perła 2019”. 

 
 
W dniu 11.05.2019 w Szczecinie, w trakcie imprezy Piknik Nad Odrą nastąpiło rozstrzygnięcie XVIII edycji konkursu „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” na najlepszą potrawę regionalną. Jury podjęło decyzję o przyznaniu I miejsca zespołowi w składzie: Szymon Makowiecki, Jakub Rosów, uczniowie klasy III a z Technikum Gastronomicznego w Zespole Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, pod kierownictwem nauczyciela i mentora młodych kucharzy, pani Wioletty Skuratowicz, za jej autorskie przepisy na zupę i danie główne, oparte na zachodniopomorskich produktach tradycyjnych i regionalnych. 
 
 
Nagrodzone dania to „Kremowy żurek na bursztynowym piwie z pierożkami nadziewanymi białą kiełbasą i śliwką” oraz „Pstrąg łososiowy z serem krowietta w kapuście włoskiej, czarną soczewicą i glazurowanymi burakami”.
 
 
W daniach tych wykorzystane zostały produkty regionalne i tradycyjne: Chleb wiejski wojenny (Gmina Chociwel), Piwo Szczecińskie Bursztynowe (Browar „Stara Komenda” - Szczecin), Biała kiełbasa (F.H.U. „IRGO” Ireneusz Jung – Przelewice), Boczek wędzony (Ekologiczne Gospodarstwo Rolne Alicja i Jan Springer – Świerczewo, Gmina Gryfice), Pstrąg łososiowy (Gospodarstwo Rybackie "Zielenica" Anna i Łukasz Skowrońscy, Zielenica, Gmina Malechowo), Ser krowietta (Gospodarstwo Ekologiczne „FRYKAS” Edyta i Cezary Szczupak, Marwice Gmina Widuchowa), Miód Drahimski (Gospodarstwo Pasieczne "Kószka I", Kluczewo, Gmina Czaplinek), Wino białe (Winnice Kojder, Babinek, Gmina Banie), sok malinowy (Gospodarstwo Rolne „Malinowy Ogród” Teresa Ambroziak, Lekowo, Gmina Świdwin). 
Rozstrzygnięcie konkursu będzie miało miejsce podczas Targów Smaki Regionów 2019, które odbędą się w ramach Targów Polagra w Poznaniu w dniach 28-30.09.2019.
 
Należy dodać, że ubiegłorocznej edycji konkursu „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW” na najlepszą potrawę regionalną I miejsce zdobył inny zespół uczniów Zespołu Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie (Damian Piorun, Mateusz Kota) pod kierownictwem nauczyciela Pani Wioletty Skuratowicz a zaproponowane wtedy potrawy: „Aksamitna zupa krem z kiszonych ogórków Kołobrzeskich, z wędzonym pstrągiem z Zielenicy i kozim serem” oraz „Roladki wołowe z sosem wiśniowo - różanym, placuszki z kiszonej kapusty oraz marynowana dynia” otrzymały prestiżową nagrodę „Perła 2018” podczas uroczystej gali, która odbyła się w trakcie Międzynarodowych Targów „POLAGRA 2018” w Poznaniu. 
 
Zdjęcia, otrzymane od współorganizatora imprezy na poziomie regionalnym: WYDZIAŁ ROLNICTWA I RYBACTWA Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego).
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.