< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Hermesy Kulinarne Poradnika Restauratora 2019 rozdane

Wydarzyło się2019-05-10

Kto w tym roku miał powody do świętowania

 

W dniu 9 maja 2019 r. w Poznaniu odbyło się XXI Wiosenne Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa. Tegoroczna Gala Poradnika Restauratora i Poradnika Handlowca zgromadziła wszystkich najważniejszych top managerów z branży HoReCa oraz FMCG, reprezentujących zagraniczne i krajowe sieci detaliczne, dystrybutorów, producentów oraz handlowców. Nie zabrakło również uznanych szefów kuchni i właścicieli obiektów gastronomicznych. Ponadto podczas uroczystej Gali Poradnik Restauratora obchodził 20. rok działalności w branży HoReCa.
 
 
Kulminacyjnym punktem w hotelu Novotel Poznań Centrum było wręczenie specjalnych wyróżnień – prestiżowych statuetek – Hermesów Kulinarnych Poradnika Restauratora 2019.
Nagrody te przyznawane są od 2005 r. i nie są uzależnione od jakichkolwiek opłat i licencji. Z roku na rok wybór tych najlepszych jest coraz trudniejszy. Dlatego Kapitułę plebiscytu w tym względzie wspierają szefowie kuchni, którzy otrzymali statuetki Hermesa w poprzednich latach. Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora jest więc przede wszystkim wyrazem uznania w branży.
 
Kapituła pod przewodnictwem Joanny Ochniak w tym roku postanowiła przyznać aż siedem statuetek. Wyróżnienia z rąk prezesa wydawnictwa, Wiesława Generalczyka i redaktor naczelnej Poradnika Restauratora Heidi Handkowskiej odebrali więc najlepsi spośród restauratorów, dystrybutorów i szefów kuchni.
 
LAUREACI HERMESA PORADNIKA RESTAURATORA 2019:
 
Osobowość gastronomii – Sebastian Krauzowicz, Radisson Blu Hotel & Residences w Zakopanem.
 
Nominowani w niej byli:
 
Sebastian Krauzowicz – szef kuchni Radisson Blu Hotel & Residences, Zakopane
Mateusz Gessler – szef kuchni Ćma, Warszawa
Dariusz Struciński – szef kuchni Hotel Anders, Stare Jabłonki
Stefan Birek – szef kuchni hotel Lord, Warszawa
Angelika Chwyć – Angel's Artystyczne Dekoracje Cukiernicze, Warszawa
 
Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora 2019 za całokształt twórczości kulinarnej – Dariusz Zahorański, Radisson Blu Centrum w Warszawie.
 
 
Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora 2019 – Maciej Gierdal z okazji 25-lecia działalności firmy Farm Frites w Polsce oraz 25-lecia jego pracy w firmie Farm Frites.
 
Restauracja z renomą - Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek.
 
Nominowani w niej byli:
 
Nolita, Warszawa – szef kuchni Jacek Grochowina
Studio Qulinarne, Kraków – szef kuchni Giacomo Monzali
Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek, Augustów – szef kuchni Marcin Budynek
Corrèze, Gdańsk – szef kuchni Krzysztof Gradzewicz
Figa, Plewiska k/Poznania – szef kuchni Dawid Klimaniec
 
Restauracja z tradycją – Ostoja Chobienice. Nagrodę odebrał szef kuchni Maciej Barton.
 
Nominowani w niej byli:
 
Ostoja Chobienice, Siedlec – szef kuchni Maciej Barton
Folwark Galiny, Galiny k/Bartoszyc – szef kuchni Olga Lompa
Folwark Wąsowo, Wąsowo – szef kuchni Piotr Markowski
Głęboczek Vine Resort & Spa, Wielki Głęboczek – szef kuchni Marian Frankowski
Karczma Górecznik, Przygodzice – szef kuchni Roman Wegnerowicz
 
Restauracja hotelowa – Warsaw Marriott Hotel. Nagrodę odebrał szef kuchni Paweł Kałuski.
 
Nominowani w niej byli:
 
Zamek Topacz, Ślęza – szef kuchni Rafał Borys
Hotel Jakubus, Jakubowice k/Wilków – szef kuchni Marcin Bielec
Hotel Nicolaus, Toruń – szef kuchni Bartłomiej Witkowski
Pałac Mortęgi Hotel & SPA, Mortęgi k/Lubawy – szef kuchni Marcin Zakrzewski
Hotel Mariott, Warszawa – szef kuchni Paweł Kałuski
 
Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie – Petit Paris Bistro & Bakery. 
Nagrodę odebrali Daria i Cyril Kuttene.
 
Nominowanymi w niej byli:
 
Cukiernia-Restauracja Słodki... Słony, Warszawa – Magda Gessler
Cukiernia Sowa, Bydgoszcz – Aleksandra Sowa
Lulu Cafe, Wrocław – Beata Jankiewicz
Petit Paris, Poznań – Daria i Cyril Kuttene
TRio Molo Cafe, Kołobrzeg – Ryszard Pilecki
 
Część oficjalną poprowadzili Ewa Wachowicz i Olivier Janiak. W tym roku duża część spotkania była poświęcona sektorowi HoReCa, a swoją obecnością Galę uświetnili też wyjątkowi goście specjalni. W panelu dyskusyjnym zatytułowanym „Przenikanie się świata FMCG i HoReCa” udział wzięli:
 
Adam Chrząstowski – szefa kuchni, ekspert kulinarny
Jacek Kostka – dyrektor finansowy Hochland Polska
Artur Maciejewski – prezes Nestle Professional Polska
Bartosz Peter – reprezentujący Instytut Kulinarny Transgourmet & Selgros Cash and Carry
Jerzy Roguski – dyrektor handlowy sieci Żabka
Ryszard Tomaszewski – prezes Tesco Polska w latach 2007-2015, właściciela kompleksu hotelowego Dworzysko.
 
Na scenie pojawił się także gość specjalny wieczoru – profesor Zbigniew Ćwiąkalski, który przybliżył „Plusy i minusy zmian w polskim prawie na przestrzeni ostatnich lat pod kątem biznesu”.
 
Po części oficjalnej zaproszeni goście udali się na uroczysty bankiet w trakcie którego miały miejsce nie tylko rozmowy biznesowe, ale nawiązano również wiele nowych znajomości.
 
Przy okazji świętowania jubileuszu nie mogło zabraknąć tortu 20-lecia, który przygotowali Joanna i Janusz Profus z firmy E.Wedel oraz Paweł Mieszała z cukierni Pawlova w Luboniu. Zaproszonym gościom czas umilała również utalentowana i piękna skrzypaczka – Alicja Chrząszcz, a także iluzjonista – Piotra Tyczyńskiego. W tym roku frekwencja była rekordowa – ponad 300 gości.
 
Zapraszamy ponownie za rok!
 
źródło: Poradnika Restauratora
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS