< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

Ryby, raki i ślimaki w Pasłęku - relacja z konkursu

Szkoły gastronomiczne2019-04-05

Uczniowie poznali smak ślimaka i nie tylko ;-)

 
W dniu 05 kwietnia w Zespole Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku odbyła się ważna uroczystość - „Rodzinna podróż kulinarna…”, w ramach której przeprowadzono konkurs „Tradycje w nowej odsłonie – ryby, raki i ślimaki w kuchni Warmii i Mazur”. 
 
Patronat honorowy nad konkursem objęło Starostwo Powiatowe w Elblągu i Euro-Toques Polska, a pomysłodawcą była grupa  nauczycieli  z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku i firmy Snails Garden.
 


Konkurs skierowany był do uczniów ze szkół z regionu.
Zadanie konkursowe nie było łatwe ze względu na  produkty, jakimi są ryby, raki i ślimaki, z których należało wykonać danie główne.

W zmaganiach wzięły udział szkoły : Zespół Szkół Zawodowych w Braniewie, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Karolewie, Zespół Szkół w Dzierzgoniu i Zespół Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku.
 
Tego dnia do szkoły przybyło wielu znamienitych gości, w tym wicestarosta elbląski Ryszard Zając, burmistrz Pasłęka Wiesław Śniecikowski, przedstawiciele Stowarzyszenia Euro-Toques Polska - prezes Marcin Soból oraz członkowie zarządu: Robert Zochowski i Krzysztof Malinowski.
Nie zabrakło reprezentacji Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni, w tym jego prezesa Bartosza Majchrzaka, Remigiusza Jasińskiego, Cezarego Ambrożko, Wojciecha Rabiegi.
 

 
 
W wydarzeniu uczestniczyli licznie zgromadzeni rodzice, rodzeństwo uczniów i uczniowie gospodarzy oraz szkół biorących udział w konkursie, a także przedstawiciele lokalnej społeczności. Zgromadzonych serdecznie powitał dyrektor ZSEiT Marian Matuszczak, a spotkanie poprowadził Grzegorz Skalmowski, który podzielił się wiedzą na temat wykorzystania ryb, raków i ślimaków w kuchni Warmii i Mazur.
 
 
W czasie gdy drużyny przygotowywały swoje potrawy, na gości czekało sporo atrakcji. Odbyły się pokazy live cooking Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni oraz firmy ElQuchnia, EuroToques Polska i Gastro Iwona Grudzień, Roberta Zochowskiego, Katarzyny Stasiewicz czy Chea Chantou prezentującej kuchnię Kambodży. Ważnym momentem był pokaz live cooking Kevina Aistona znanego z programu „Europa da się lubić”, który przygotował „Ślimotto”. Kevin Aiston w humorystyczny sposób udzielił kilku cennych wskazówek do gotowania w domu.
 
Podczas imprezy odbyły się bardzo ciekawe prelekcje Sławomira Dylewskiego o wykorzystaniu walorów Kanału Elbląskiego i Małgorzaty Katarzyny Stach na temat pracy menedżera gastronomii.
 
Dania konkursowe oceniało jury degustacyjne: Walentyna Jałocha – jedna z niewielu kobiet posiadających certyfikat Międzynarodowego Jurora Kulinarnego – Euro-Toques Polska, Marcin Soból – prezes Stowarzyszenia Euro-Toques Polska i Krzysztof Malinowski – członek zarządu Euro-Toques Polska.

Drużyny pracowały pod okien jury technicznego: Wojciecha Rabiegi – szefa kuchni Tristan Hotel & SPA i Bartosza Majchrzaka – prezesa Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni (EKSK). W jury VIP zasiadali: wicestarosta elbląski Ryszard Zając, Kevin Aiston, Mariola Piłat Skalmowska i Danuta Białaś.
 
Na najwyższym stopniu podium konkursu „Tradycje w nowej odsłonie – ryby, raki i ślimaki w kuchni Warmii i Mazur” stanęła drużyna Zespołu Szkół Zawodowych im. Jana Liszewskiego w Braniewie - Weronika Marszał, Martyna Kruszewska; nauczyciel opiekun: Monika Bejnarowicz). Drugie miejsce zajęły uczennice z Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku  Izabela Rzewuska, Wiktoria Kuberska; nauczyciele opiekunowie: Urszula Samel i Wioletta Wierzbicka), a trzecie – drużyna z Zespołu Szkół im. Cypriana Kamila Norwida w Dzierzgoniu - Wiktoria Materlik, Dominik Figur; nauczyciele opiekunowie: Gabriela Stolarowicz, Marzena Drwięcka).
 


Nagrodę Jury VIP otrzymała drużyna Zespołu Szkół Ekonomicznych i Technicznych w Pasłęku.
 
Partnerami konkursu byli: Gościńce Kanału Elbląskiego i Jezioraka, Elbląski Klub Szefów Kuchni, ElQuchnia, burmistrz Pasłęka Wiesław Śniecikowski.

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy !
 
Galeria fotograficzna ze zdjęciami Marcina Mongiałło - Elblag.net: http://www.zseit.paslek.edu.pl/pl/gallery/47/
źródło: www.zseit/paslek.edu.pl

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.