< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Kulinarny Talent Roku 2019 - Trzy utalentowane Dziewczyny na podium !

Wydarzyło się2019-04-02

Konkurs Roberta Sowy odsłonił kolejny talent !

 
To już 11. edycja autorskiego konkursu Roberta Sowy „Kulinarny Talent 2019”, który odbył się podczas targów EuroGastro w dniu 28 mara.
Na podium stanęły trzy niesamowite dziewczyny !!!


„Kulinarny Talent” to prestiżowy konkurs, który pozwala odkryć wybitne zdolności wśród rozpoczynających życie zawodowe kucharzy do 23. roku życia. Jest to więc pokaz najnowszych trendów odkrywanych przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, wzbogacony ich młodzieńczą fantazją, a zarazem odwagą w łączeniu smaków i różnych technik przygotowywania dań. Zadaniem uczestników jest przygotowanie ciekawych, oryginalnych w smaku, a zarazem eleganckich i wykwintnych dań, które zachwycą jurorów.
 
 
W tegorocznej edycji wystąpiło dwunastu finalistów, wyłonionych przez Roberta Sowę i firmę Prymat podczas warsztatów organizowanych w szkołach gastronomicznych na terenie całej Polski, w ramach projektu „Przygotowanie do kariery”. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować ciekawe i oryginalne dania, zarówno w formie podania jak i smaku. Produktami obowiązkowymi były:
Polędwica wieprzowa Goodvalley, przyprawy z portfolio marki Prymat, smalec gęsi Agro-Top, Frytki z batatów/ Sweet potato fries lub Frytki Ultimate/ Ultimate Chip firmy Farm Frites, wybrane Pepitki oraz produkt mrożony Bonduelle Food Service oraz napar z wybranej herbaty Herbapol Linia Premium !
 
 
W konkursie wystartowali :
1. Emil Kasprzycki-  Małopolska Szkoła Gościnności im. Tytusa Chałubińskiego w Myślenicach- 
2. Julia Jarocka Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku
3. Julia Stanik - Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu      

                                                                                                                                                                                                                       
4. Serhii Harasiuk - Zespół Szkół nr 2 im. Aleksandra Świętochowskiego w Łukowie
5. Wiktoria Smoleń  -Zespół Szkół Zawodowych im. Marii Skłodowskiej-Curie w Pustkowie-Osiedlu
6. Kamil Wróżek- Zespół Szkół Zawodowych im. św. Jadwigi Królowej w Bieczu
7. Marlena Niźnikiewicz- Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie
8. Natalia Szymańska - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu
9. Daiwa Suszczewicz - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach
10. Magdalena Marszałek - Zespół Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu
11. Patryk Mysiura -Zespół Szkół im. Emilii Sczanieckiej w Pniewach 
12. Kinga Piotrowska -Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku
 
 
Konkurs poprowadził pełen energii, wiecznie młody, dziennikarz, prezenter i autor programów telewizyjnych Krzysztof Ibisz oraz gospodarz imprezy – Robert Sowa.
„Kulinarny Talent 2019” wybrały dwa składy jurorskie – jury profesjonalne składające się ze znanych autorytetów kulinarnych - Marcin Budynek, Wiesław Bober, Wojciech Harapkiewicz, Igor Bragin, Jerzy Pasikowski oraz jury gwiazd, w którym zasiedli znani i lubiani aktorzy, muzycy, dziennikarze - Odeta Moro, Daria Ładocha, Karol Domański, Łukasz Ancypot, David Gaboriaud.
 
 





Oceniane było m.in.: mis en place, techniki kulinarne oraz smak i estetyka podania, czyli to, na co zwracają uwagę Klienci restauracji.

- Stawiamy na oryginalność, kreatywność i smak. Młodzież jest coraz bardziej odważna i stawia na indywidualność, co nie do końca mnie przekonuje, ale warto podkreślić, że cały czas chcą się uczyć. Podglądają naszą pracę, oglądają programy kulinarne,  testują. Podobała mi się uczestniczka, w której daniu pobrzmiewały silne tradycje regionalne połączone z modną, orientalną nutą, bo to pokazuje, że chcą się rozwijać” – powiedział Robert Sowa.

„Już po raz szósty jestem jurorem w konkursie „Kulinarny Talent” i jestem pod ogromnym wrażeniem poziomu umiejętności uczestników. Ich kreatywność jest coraz większa, aranżacja talerza i dobór składników stoi na bardzo wysokim poziomie” - przyznał Wiesław Bober. 

Okazuje się, że poza talentem kulinarnym i kreatywnością, od przyszłych szefów kuchni, coraz częściej wymaga się zdolności autoprezentacji. „Mając porównanie z poprzednimi edycjami, obserwuję, że uczestnicy coraz częściej potrafią mówić o tym, co robią. Coraz większą popularnością cieszą się otwarte  kuchnie, a klienci spragnieni wiedzy, chcą  mieć możliwość porozmawiać z szefem kuchni. Kucharz musi dobrze gotować, mieć prezencję i rozmawiać z ludźmi – powiedział Krzysztof Ibisz.

Tegoroczna edycja po raz kolejny pokazała, że uczestnicy w swojej pracy kierują się kreatywnością i wyobraźnią plastyczną, koniecznymi atrybutami dobrego szefa kuchni. „Ten konkurs to krok do wielkiej kariery i odkryć kulinarnych. Jestem pod wielkim wrażeniem ich determinacji i pasji.  Przyznaję, że jestem surowym sędzią, ale uważam, że to jest przepustka do lepszego smaku. Chciałabym, żeby ci młodzi ludzie mogli się rozwijać, a rozwój jest możliwy tylko wtedy, kiedy będą wiedzieć, jakie błędy popełnili.  W swoich ocenach biorę pod uwagę kompozycję smaków i estetykę podania. Sukces restauratora to nie tylko talent, ale również osobowość i umiejętność uwodzenia. I tego im życzę” – dodała Daria Ładocha.  

 „Gratuluję organizatorom i przede wszystkim Robertowi, który jeździ po całej Polsce i wyławia utalentowanych, młodych ludzi.  Oni marzą o tym, żeby w przyszłości zdobywać kulinarne szczyty. Widać w nich pasję i serce, jestem zaskoczona różnorodnością i oryginalnością smaków” – dodała Odeta Moro.

Decyzją jury pierwsze miejsce zdobyła : Kinga Piotrowska z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku
Miejsce drugie : Marlena Niźnikiewicz- Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie, a trzecie Julia Stanik - z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu.



Polędwica w smakach wędzarni” zyskała największe uznanie wśród jury konkursu. "Wspólnie z tatą wędziłam polędwicę. Chcąc zachować jej smak użyłam jedynie soli i kolorowego pieprzu, a całość usmażyłam na gęsim tłuszczu. Risotto z boczniakami i wywarze herbaty z pigwą i pokrzywą. Puree z frytek z batatów, doprawione gałką muszkatołową, cydrem i pudrem z wiśni.  Dodatkowo użyłam oliwy tymiankowej i czarnuszki” – powiedziała zwyciężczyni.  Warto dodać, że Kinga nigdy wcześniej nie brała udziału w konkursie kulinarnym. 
 
Serdecznie gratulujemy całej zdolnej Trójce, mamy nadzieję, że jeszcze kiedyś o nich usłyszymy !  Kolejna odsłona konkursu już za rok !!! 
 
   
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS