< WRÓĆ DO Wydarzyło się

Puchar Martella pozostanie w rękach Jarosława Owczarczyka i Roberta Branickiego !

Wydarzyło się2019-03-08

Po raz kolejny konkurs w Rynie pokazał klasę 

 


Historyczna chwila podczas XVII edycji konkursu L'Art de la cusisine Martell, zawodnicy Jarosław Owczarczyk i Robert Branicki obronili tytuł z zeszłego roku (dotąd nie udało się to jeszcze żadnej drużynie) i w nagrodę otrzymali Przechodni Puchar Martella, który od tej pory stał się ich własnością !
To jednak nie jedyne niespodzianki jakie wydarzyły się podczas tegorocznej edycji konkursu. 
 
 
Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej Martell odbył się w dniach 02-03 marca w Hotelu Zamku Ryn **** . Organizatorem i sponsorem tytularnym jest Pernod Ricard Polska oraz Grupa Andres, nad całością czuwa szef kuchni Dariusz Struciński, który rokrocznie podnosi poprzeczkę nie tylko zawodnikom, ale wszystkim którzy tworzą z nim to wyjątkowe wydarzenie. 

Tematem przewodnim konkursu był kurczak sielski, długo hodowany i wolny od antybiotyków, a także dowolny produkt charakterystyczny dla regionu, z którego pochodził dany uczestnik. To tegoroczna nowość w regulaminie, która ma na celu promowanie regionalnej kuchni i polskiej tradycji kulinarnej. Do każdego serwowanego dania należało też dobrać odpowiedni rodzaj koniaku Martell.
 
W ścisłym finale wystartowało 16-ście drużyn, z puli 55 zgłoszeń nadesłanych wcześniej. W piątek tuż po odprawie na dziedzińcu zamkowym odbyła się pierwsza konkurencja techniczna, czyli rozbiór kurczaka na poszczególne elementy. Lekcji pokazowej dla wszystkich udzielił sam Kurt Scheller.
 

W sobotę obserwowaliśmy konkurs główny, zawodnicy w ciągu godziny, musieli przygotować danie główne, a później przy boku prowadzących - Karola Okrasy i Dariusza Maciąga opowiedzieć w skrócie o swoim daniu, technice, sposobie wykonania i doborze składników. 
 
Zawodników oceniło profesjonalne jury w składzie :
Jury degustacyjne : Andrea Camastra - Przewodniczący, Kurt Scheller, Joanna Ochniak, Justyna Słupska Kartaczowska, Marek Widomski, Adam Chrząstowski,
 
Jury techniczne - Ernest Jagodziński, Tomasz Milewski, Tomasz Deker, Andrzej Bałdyga, Zbigniew Łęgowski, Wiesław Bober.
 
 Jury koneserów - Łukasz Modelski, Joanna Mróz, Jasiek Kuroń, Gaja Kuroń, Iza Urbaniak, Christophe Valtaud, Andrzej Chojnowski, reżyser Andrzej Saramowicz, Andrzej Szumowski, które przyznało nagrodę specjalną dla drużyny z Warszawy - Marcina Nowaka i Macieja Małeckiego z Brasserie Warszawska.
 
 
 
Podczas kulinarnych zmagań odbyło się wiele pokazów i prezentacji przygotowanych przez firmy sponsorskie, można było zwiedzać Zamek z przewodnikiem, wziąć udział w warsztatach koktajlowych, w warsztatach sushi, w seminarium na temat jesiotra i innych ryb mazurskich, a także dowiedzieć się dlaczego Polacy kochają "ramen".
 
Po zakończonym konkursie zawodnicy wspólnie z jurorami udali się na odprawę, gdzie omówiono wszystkie konkursowe dania, wymieniono się uwagami i cennym radami. Doświadczenie oraz profesjonalizm grona jurorskiego doprowadził, do tego że pierwszy raz w historii konkursu -Jury degustacyjne przyznało dodatkową nagrodę dla drużyny za najlepszy smak i aranżację potrawy. Otrzymała ją Angelika Kowalik i Łukasz Wajda z restauracji Pod Nosem z Krakowa, za "kurczaka sielskiego z selerem od Antka z Proszowic.". 
Do zdobycia podium zabrakło jednak doświadczenia konkursowego, zawodnicy muszą poprawić swoją technikę i pracę na stanowisku, mają na to wyjątkową okazję, bowiem Przewodniczący Andrei Camastra w nagrodę ufundował im staż oraz kolację degustacyjną w swojej restauracji, ich kunszt docenili również przedstawiciele marki Martell, wręczając dodatkową nagrodę - wyjazd do rodzinnej posiadłości Martella Chanteloup
 
 

 
Trzecie miejsce otrzymała restauracja Szafarnia 10 z Gdańska- Radosław Gierałtowski i Victor Soliar - przygotowali kurczaka sielskiego, dębem, drożdżami, werbeną i serem kozim z czarnuszką.
 
 
Drugie miejsce dobyła drużyna z Torunia Hotel Nicolaus Wiktor Wielgus i Karol Kaszlewicz, ich danie to "pierś kurczaka z mousseline piernikowym/sos "czernina"/skrzydełko z rzodkwią/ wątróbką z kurczaka / kluska ziemniaczana/ puree z marchewki/ seler naciowy /chips ze skórki kurczaka   
 
 
Pierwsze miejsce- obrońcy tytułu, niezwykle wzruszony- Jarosław Owczarczyk i Robert Branicki z restauracji Pink Lobster z Warszawy. Najlepsze danie to: Kurczak sielski w aromacie dymu olchowego w towarzystwie nalewki staropolskiej". W nagrodę zawodnicy pokaz kolejny odwiedzą wyjątkową posiadłość w Chantaloupe, a także powalczą w Kulinarnym Pucharze Polski !
 

 
Uroczysta gala trwała do późnych godzin nocnych, czas umilały występy artystyczno -muzyczne, m.in uczestników programu "Mam Talent", był akordeonista Lukas Gogol, czy akrobata Łukasz Świrk, załoga Hotelu Zamek Ryn przygotowała wystawną kolację degustacyjną oraz upiekła okazały tort, w tym roku prezentujący butelkę Martella zanurzoną w jeziorze. 
Konkurs jak i galę dinner poprowadził znany i uwielbiany duet Karol Okrasa i Dariusz Maciąg. 
 
 
Dla prawdziwych koneserów koniaku Club Martella przygotował wyjątkowo ciekawy program, w piątek odbyła się kolacja dinner, przygotowana przez ubiegłorocznych zwycięzców konkursu Jarosława Owczarczyka i Roberta Branickiego. Panowie zainspirowani podróżą do Chantaloup przygotowali potrawy dopasowane do koniaku m.in. łososia mowi palonego w sianie, marynowane warzywa, z majonezem szczypiorkowym, ponzu i oliwą szczypiorkową. "zupę krem z topinamburu z chrupiącą kaszanką oraz konfitowanymi żołądkami z gęsi, oliwą lubczykową. "pierś z kurczaka, kluski leniwe, mus i puder z dyni karmelizowane marchewki, z sosem czekoladowy z chilli i rozmaryn, oraz deser mus czekoladowy, z ziemią piernikową, sosem śliwkowym, lodami orzechowymi z syropem klonowym, o walorach smakowych i aromatach koniaku Martell opowiedział gość specjalny Christophe Valtaud, Cellar Master Domu Martell. Drugiego dnia dobyło się spotkanie z Izą Urbaniak - fotograf, która odbyła podróż do Chantelop, jej obserwacje i spojrzenie na piękno tego miejsca, można było podziwiać na zamieszczonych fotografiach. Dawkę muzycznych opowieści, związaną z takim artystami jak Mike Jegger, Sting, John Lennon, przedstawił dziennikarz muzyczny Piotr Metz.
 
 
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS