< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne

To co najlepsze z Kujaw i Pomorza od 100 lat !

Szkoły gastronomiczne2019-03-06

Konkurs dla szkół gastronomicznych w Bydgoszczy

 
TRADYCYJNA KUCHNIA KUJAWSKO-POMORSKA INSPIRACJĄ DLA MŁODYCH KUCHARZY
Tematem IV edycji konkursu jest
TO CO NAJLEPSZE Z KUJAW I POMORZA OD 100 LAT

 
 
Celem konkursu jest:
- kontynuacja obchodów 100-lecia odzyskania niepodległości w regionie kujawsko-pomorskim,
- promocję programu rozwojowego Lasów Państwowych “Zdrowa żywność z polskich lasów” i Polskiego Związku Łowieckiego,
- promocja regionu kujawsko- pomorskiego oraz polskiej sztuki kulinarnej poprzez niezwykłe smaki,
- kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy   o kulturze polskiej i tradycji kulinarnej regionu,
- doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie  inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów,
- podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołą   gastronomiczną a firmami związanymi z gastronomią,
- doskonalenie zawodowe i organizacyjne uczniów przygotowujących się do konkursów kulinarnych

Zadaniem uczniów będzie stworzenie tradycyjnych potraw z kuchni kujawsko- pomorskiej z wykorzystaniem mięsa z dziczyzny.

Termin zgłoszenia konkursowego 28 lutego 2019
- przygotowanie 3 zestawów dania zasadniczego i deseru  z produktów zgodnie z tematem w zespołach  dwuosobowych w czasie 2,5 godziny,
- prezentacji wykonanych potraw i deserów w nawiązaniu  do tradycyjnej kuchni kujawsko-pomorskiej.
 

Główna wygrana to tygodniowy staż dla 2 uczniów wraz z opiekunem w restauracji Babinicz w Szczawnie Zdrój oraz 3 dniowe warsztaty szkoleniowe w Instytucie Sadkiewicza CPKZ w Bydgoszczy. Do prac w jury degustacyjnym przyjęli zaproszenie Tomasz Jakubiak i Jowita Woszczyńska.


Regulamin na stronie zsg.edu.bydgoszcz.pl w zakładce „Szkoła” oraz  Olimpiady/Konkursy”.

Więcej na stronie https://zsg.edu.bydgoszcz.pl/
https://www.facebook.com/events/1512001148936471/

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Szkoły gastronomiczne
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.