< WRÓĆ DO Hotele i restauracje

Tradycja powraca na świąteczne stoły

Hotele i restauracje2018-12-14

Na co dzień liczymy kalorie, inspirujemy się potrawami z innych krajów oraz chętnie sięgamy po produkty ekologiczne. I choć trend zdrowego odżywania oraz czerpania kulinarnego z różnych stron świata coraz mocniej odciska swoje piętno na naszej kuchni, w święta Bożego Narodzenia stawiamy jednak na tradycję.

 
Wielu z nas - podróżując po różnych krajach - poznawało nie tylko kulturę i tradycję danego regionu, ale również jego kuchnię. Zebrane w ten sposób inspiracje przenoszono na polskie stoły. W wielu domach przestały królować schabowe i popularne „pomidorówki”, coraz chętniej zastępowane przez risotto, paelle czy quiche. Rosła również świadomość Polaków odnośnie zdrowego odżywania. Wybieranie eko produktów, nurt wegetariański czy wegański przestały być postrzegane w kategorii chwilowej mody. Do bogatej mozaiki oczekiwań smakowych rodaków można również dorzucić potrawy bez zawartości glutenu, laktozy czy cukru. Co ważne, według raportu PMR „Rynek HoReCa w Polsce 2017. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2017-2022” blisko 13 proc. respondentów (głównie kobiety i osoby po 55. roku życia) wyraźnie zadeklarowało stosowanie odpowiedniej diety - w tym 9 proc. stanowiły osoby, będące na diecie wykluczającej.
 
 
O ile na co dzień preferencje smakowe Polaków podążają za aktualnymi, światowymi trendami, o tyle w okresie Świąt Bożego Narodzenia trzymamy się jednak sprawdzonych przepisów. „Jeszcze kilka lat temu wydawało się, że kuchnia świąteczna nie zdoła się oprzeć wpływom nowej „fali” kulinarnej. Potrawy w wersji molekularnej oraz nowe wariacje tradycyjnych dań podbijały serca i podniebienia wielu rodaków. Ostatnio jednak coraz bardziej widoczny jest odwrót na rzecz klasycznych pozycji wigilijnych” – przekonuje Bartłomiej Czerwiński, właściciel Restauracji Merliniego.
 
Tradycja i region

Co króluje zatem na naszych świątecznych stołach? Okazuje się, że mimo wielu inspiracji zagranicznymi kuchniami, w święta Bożego Narodzenia najchętniej – w tradycyjnej formie - spożywamy karpia, pierogi i kapustę z grzybami. I nawet fakt, że są to najbardziej czasochłonne dania, przy coraz szybszym trybie życia i rosnącym deficycie wolnego czasu nie są w stanie zniechęcić nas do tych potraw. „Warto jednak w tym miejscu podkreślić, że choć znów na piedestale stoi „region”, to z pewnością nie możemy tu zapominać o stale rosnącej liczbie osób będących czy to na diecie zdrowotnej, czy też wykluczającej – podkreśla Bartłomiej Czerwiński.
 
Czy „nowe” zyska zwolenników?

Powrót do tradycji nie musi jednak oznaczać całkowitego zerwania z kuchenną innowacją. Pomimo, że wybierane są zazwyczaj tradycyjne wersje świątecznych dań, możliwe są przecież także ich alternatywne wersje. „Boże Narodzenie to bardzo dobry czas dla tych wszystkich, którzy chcą spróbować czegoś innego i nieco poeksperymentować. I tak karpia zastąpić może sandacz w białym winie, a tradycyjne pierogi z kapustą te z farszem z dzika  – dodaje Bartłomiej Czerwiński.

Restauracja Merliniego to kultowe miejsce dla koneserów wyśmienitego jedzenia oraz świetnych win, niezmiennie funkcjonujące od 2010 roku przy ulicy Merliniego 5 w Warszawie. Właścicielem restauracji jest Bartłomiej Czerwiński - uznany i wieloletni szef kuchni, wyróżniony dyplomem jednej z najlepszych szkół gastronomicznych na świecie. Lokal jest rekomendowany i stale obecny w przewodniku Michelin. Więcej informacji na stronie  http://merliniego.pl.

 

KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Hotele i restauracje
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.