< WRÓĆ DO Niebawem

L Art de la cuisine Martell 2019 -01-03.03

Niebawem2019-01-25

Wybrano najlepszą 16-tkę !!!

 
„Kurczak sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej” - to temat i zadanie konkursowe uczestników XVII już edycji L’art de la Cuisine Martell. Konkurs odbędzie się w dniach 1-3 marca 2019 r., tradycyjnie na Zamku w Rynie. 
L’art de la Cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów w Polsce. Obok Kulinarnego Pucharu Polski ma najdłuższą historię, a zwycięzcy kolejnych edycji są dzisiaj cenionymi szefami kuchni i restauratorami.
 
 
W zbliżającej się edycji 2019, obowiązkowym elementem jest kurczak sielski, długo hodowany i wolny od antybiotyków. Nowością jest wykorzystanie, obok składnika głównego, produktu charakterystycznego dla regionu z którego pochodzą uczestnicy. To nowy warunek w tegorocznym regulaminie konkursu.
Uczestnikami mogą być osoby pełnoletnie, na co dzień pracujące w gastronomii, zajmujące dowolne stanowisku w hierarchii zawodowej, które w dniu rozpoczęcia konkursu nie przekroczyły 30 roku życia. Ekipy są dwuosobowe, każda z nich musi przygotować danie główne (12 talerzy), które skomponuje z koniakiem Martell. Obowiązującą porcelanę ogłosi i przekaże uczestnikom Organizator.
Prawidłowo uzupełniony formularz konkursowy zawiera pełne dane adresowe uczestników i restauracji kierującej, nazwę dania konkursowego, szczegółowy opis – składniki i wykonanie oraz wyraźne zdjęcie. Termin nadsyłania zgłoszeń mija 15 lutego 2019 roku. Komisja dokona selekcji i wybierze 16 drużyn. Zakwalifikowani zostaną powiadomieni o tym fakcie do 20 lutego 2019 r.
16 drużyn, 12 talerzy, 3 składy jurorskie i tylko jedna godzina.

Na wyserwowanie swoich dań uczestnicy będą mieć tylko jedną godzinę. Na wzór poprzednich lat, prace oceniać będą trzy składy jurorskie: techniczne, degustacyjne i koneserów. W dwóch pierwszych zasiadają znakomici szefowie kuchni, trzecie z nich tworzą przedstawiciele organizatora, sponsorów strategicznych, gwiazdy telewizji i media.
 
 
 

Przewodniczącym Jury, podobnie jak w roku ubiegłym, został Andrea Camastra, Szef Kuchni warszawskiej restauracji Senses, odznaczonej gwiazdką Michelin, jedyny z Polski, notowany na liście 100 najlepszych według magazynu Le Chef. Jak co roku wydarzenie poprowadzi Karol Okrasa i Dariusz Maląg.
Zamkowy dziedziniec będzie nie tylko miejscem konkursu, lecz także pokazów oraz prezentacji sponsorów i partnerów. Odwiedzający imprezę będą mogli wziąć udział w bezpłatnych warsztatach i seminariach. Zwycięzcy L’art de la Cuisine Martell 2019 ogłoszeni zostaną podczas uroczystej, wieczornej Gali.

***
Organizatorem konkursu i sponsorem tytularnym jest Pernod Ricard Polska oraz Grupa Andres, gospodarzem wydarzenia Hotel ZAMEK RYN****.
Patronat merytoryczny nad konkursem pełni Fundacja Klubu Szefów Kuchni.
Konkurs nominowany jest do Kulinarnego Pucharu Polski.
***
 
 Finałowa szesnastka wybrana!
 
Już w nadchodzący weekend, na zamkowym dziedzińcu w Rynie, 16 zespołów reprezentujących znakomite restauracje w kraju, zawalczy o tytuł najlepszego.
W tym roku organizatorzy otrzymali aż 55 zgłoszeń.
 
Poniżej prezentujemy listę uczestników. W przeddzień konkursu, podczas odprawy, wylosują oni kolejność startu:
 
1. Łukasz Wolak, Michał Królik – Andromeda Alfa Hotel Galaxy, Kraków
2. Marcin Nowak, Maciej Małecki – Brasserie Warszawska, Warszawa
3. Mariusz Bobek, Adriana Wójcikowska – Restauracja Amarylis, Kraków
4. Przemysław Bednarz, Aleksandra Krupa – Restauracja Aruana, Hotel Narvil Conference & SPA, Serock 
5. Łukasz Zamorowski, Kamil Ossowski – Hotel Haffner, Sopot
6. Jarosław Owczarczyk, Robert Branicki – Restauracja Pink Lobster, Warszawa 
7. Wiktor Wielgus, Karol Kaszlewicz – Hotel Nicolaus, Toruń
8. Radosław Gierałtowski, Viktor Soliar – Restauracja Szafarnia 10, Gdańsk
9. Piotr Gipsiak, Sebastian Graca – Restauracja Brasserie Courtyard by Marriott, Warszawa
10. Angelika Kowalik, Łukasz Wajda – Restauracja Pod Nosem, Kraków
11. Dawid Jędrzejczyk, Tobiasz Nowak – Art Hotel, Wrocław 
12. Sebastian Szafrański, Robert Borowski – Restauracja Art, Kraków
13. Mikołaj Kruszona, Marcin Ćwik – Puro Hotel, Poznań
14. Piotr Kaślewicz, Dawid Ziemann – Hotel Zamek Gniew, Gniew
15. Adrian Rosół, Szymon Szlembarski – Restauracja Hotelu Bania Thermal & Ski, Białka Tatrzańska
16. Jan Kubat, Michał Bąk – Pałac Goetz, Brzesko
 
Wszystkim zawodnikom życzymy powodzenia w starcie !
 

 
Oficjalnym adresem do kontaktu i korespondencji dotyczącym przebiegu imprezy
oraz jako organ odpowiedzialny za jej skuteczność jest:
 
Dariusz Struciński- Szef Kuchni
Hotel „Anders” **** d.strucinski@hotelanders.pl
 Tel. +48 600065277
 

Tutaj znajdziesz : Regulamin

Do otwarcia załączników niezbędny jest Acrobat Reader

Tutaj znajdziesz : Zgłoszenie

KOMENTARZE
2019-01-19Darek Strucinski -Organizator
Dotarły do Organizatora pierwsze aplikacje prac konkursowych jest moc ,jest poziom ,jest obowiązkowy składnik regionalny ... życzę powodzenia
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Niebawem
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS