< WRÓĆ DO Hotele i restauracje

"4 Pory Roku" - Ariela Gomez Carusso argentyńskiego szefa kuchni z Torunia

Hotele i restauracje2018-11-30

Harmonia wina z jedzeniem !

 
Jesień, to właśnie ta pora roku oficjalnie rozpoczęła nowy etap toruńskiej restauracji "4 Pory Roku", mieszczącej się w Hotelu **** 1231, w odrestaurowanym XIII- wiecznym Starym Młynie.
 
 
Restauracja od zawsze cieszyła się sporą popularnością wśród mieszkańców i turystów. W tym roku jednak nastąpiły zmiany, dzięki nowym właścicielom przeszła znaczącą przemianę i zyskała nowy blask. Odświeżono całe pomieszczenie, wymieniono dodatki, stoliki i krzesła, nadając wnętrzu lekkości i nowoczesności. Na ścianach zawisły sporych rozmiarów reprodukcje obrazów znanego włoskiego artysty Giuseppe Arcimboldo, w tym wymowna- "Jesień" przedstawiająca człowieka zbudowanego z owoców i warzyw. Od teraz bowiem restauracja będzie serwować dania naturalne i regionalne, z produktów pochodzących od sprawdzonych producentów i dostawców, a w menu znajdą się przysmaki dostępne o danej porze roku. Dzięki tej zmianie na pewno zyska ona nowych gości!
 
 
Za kuchnię odpowiedzialny jest nowy szef kuchni, pochodzący z Argentyny- Ariel Gomez Carusso, który z miłości do pięknej Polski na stałe osiedlił się naszym kraju. Ariel na bazie swoich doświadczeń zawodowych, wspólnie ze swoim zespołem przygotował jesienno- zimową kartę.



Swoje kulinarne zdolności zaprezentował 23 listopada, tego dnia odbyła się jego pierwsza z cyklu: Kolacja degustacyjna - enogastronomiczna, oparta na łączeniu wina z jedzeniem. Za odpowiedni dobór win odpowiedzialny był Mistrz Sommelierów, laureat nagrody Akademii Gastronomicznej w Polsce Ars Coquinaria 2017, wykładowca i egzaminator The Court of Master Sommeliers, członek Stowarzyszenia Sommelierów Polskich i współautor książki "Gościnność " - Adam Pawłowski. 
 

Duet obu obu panów musiał ze sobą mocno współpracować, ponieważ w kolacji chodziło o wydobycie odpowiednich walorów smakowych zarówno dań jak i samego wina. Harmonizacja była kluczem do sukcesu !
By zachęcić gości do biesiady kulinarną uczę rozpoczęto włoskim Prosseco DOC Treviso Brut Mionetto.
Niewątpliwie sporym wyzwaniem była tu przystawka, która składała się aż trzech elementów (tatara, carpaccio i sałatki z toffu), podano tu delikatne, nieco kwasowe wino różowe prosto z Włoch - "Tramari" rose di Primitivo, Salento San Marzano. Do dyniowej zupy dopasowano chilijskie Chardonnay, Gran Terrior, Angostura Cosa Silva. W daniach głównych przeważały zdecydowanie mocniejsze aromaty wydobywające się z kieliszków, najpierw do ryby podano argentyńskie Torrontes, Bodega Colome Salta, a do mięs doskonałe, znane polskie wino z winnicy Turnau - Rondo/ Regent z Baniewic.
Pomarańczowy deser zakończono ognistym winem, o głębokiej barwie, o słodkim smaku owoców - Graham's Fine Ruby Port z Portugalii. 
 
 
A tak prezentowało się całe menu Ariela Gomez Carusso :
 
Przystawka 
Tatar z polędwicy wołowej z cebulą, kurkami marynowanymi
Carpaccio z tuńczyka z sosem majonezowym, kawiorem i emulsją z serem feta
Sałatka z tofu z ziarnami słonecznika, dyni i pistacji,
 
Zupa 
Krem z dyni z karmelizowanymi pestkami słonecznika, kwaśną śmietanką
 
 
Danie główne
Okoń w cieście filo, sos krewetkowo- szafranowym, puree ziemniaczane, warzywa na maśle,
 
 
Placki z kaszy bulgur, puree z dyni, grzyby z patelni, warzywa grillowane,
 
 
Filet z łososia parzony na szpinaku z czosnkiem, sos kurkowy i grillowana polenta
 
 
Pieczone udko z gęsi, sos śliwkowy, puree z dyni, kasza pęczak z boczkiem, 
Policzki z dzika w sosie własnym, kasza bulgur z kurkami, kalafior palony, buraczki pieczone
 
 
Deser 
Muz czekoladowy z naturalnym sosem z pomarańczy z kruszonką z migdałów, 
 
 
Doznania kulinarno - smakowe po kolacji enogastronomicznej są wyjątkowe, polecam wina z karty, które osobiście dobrał Adam Pawłowski. Kuchnia Ariela na pewno nabierze rozmachu, są to początki które zmierzają w bardzo dobrym kierunku. Mamy nadzieję, że rozbuduje swoją kartę i wprowadzi chociaż kilka dań z kuchni argentyńskiej, (zdecydowanie warto wykorzystać jego potencjał). Już dziś obiecał, że latem stanie w ogrodzie grill i pojawią się soczyste steki.
A jesienno - zimowe menu czeka na Państwa !
 
 
4 Pory Roku - Restauracja|
ul. Przedzamcze 6
87-100 Toruń
 
zdjęcia : Magdalena Klimczak , Agnieszka Ochniak
 
KOMENTARZE
2018-12-04Aż ślinka leci na takie dania gratuluję serdecznie Ariel owi i życzę bo restauracja równie dobrze służyła konsumentom jaki szefowi kuchni Cieszę się na Nowe oblicze tego lokalu
Bardzo się cieszę na zmiany bo niedawno Zaprowadziłem tam gości z innego miasta i wstydziłam się za obsługę kelnerską
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Hotele i restauracje
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.