< WRÓĆ DO Niebawem

Polacy w Wielkim Finale podczas 15 edycji Coupe du Monde de la Patisserie

Niebawem2018-11-26

Jubileuszowa edycja konkursu

 
Organizowany co dwa lata Wielki Finał najbardziej prestiżowego konkursu cukierniczego na świecie Coupe du Monde de la Patisserie odbędzie się po raz 15 w dniach 27-28 stycznia 2019 roku podczas targów Sirha w Lyonie.
 
Najlepsza drużyna nagradzana jest złotym medalem oraz czekiem na 21 tysięcy euro. To wspaniałe wydarzenie obchodzi 30 –lecie. W tym jubileuszowym wydaniu odbyły się 4 kontynentalne selekcje w Azji i Pacyfiku, Ameryce Łacińskiej, Afryce i Europie. 55 narodowości wzięło udział w najsłodszych zmaganiach by móc zaprezentować się w ostatniej rozgrywce na cukierniczej arenie międzynarodowej. Tym bardziej jesteśmy dumni z faktu, iż Polska będzie miała swoich reprezentantów podczas Wielkiego Finału w styczniu.
 
Nasi znakomici cukiernicy - Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa w wielkim stylu zaprezentowali się w Turynie w czerwcu 2018 roku na europejskiej selekcji.Determinacja i pozytywna energia a przede wszystkim doświadczenie i profesjonalizm naszych cukierników zadecydował o tym, że awansowali do Wielkiego Finału spośród ośmiu europejskich drużyn.
 
Dzisiaj szykują się do Lyonu w powiększonym składzie, gdyż tego wymaga regulamin.Do polskiego teamu dołączył Damian Wiśniewski, który będzie odpowiedzialny za wykonanie rzeźby z lodu.
 
W Lyonie Polacy rywalizować będą z reprezentacjami: Algierii, Argentyny, Australii, Belgii,Brazylii, Chile, Chin, Egiptu, Włoch, Japonii, Malezji, Maroko, Meksyku, Singapuru, Korei Południowej, Szwecji, Tajwanu, Tunezji, Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych.
 
WIELKI FINAŁ – WIELKIE WYZWANIA
Turyn był tylko przedsmakiem ostatecznej jakże trudnej cukierniczej rozgrywki, która rozegra się finalnie w styczniu w Lyonie. W ciągu 10 godzin każda z drużyn będzie miała do przygotowania: 19 deserów wegańskich na platerze, które są nowością w tym roku. Tym samym Organizatorzy stawiają przed kandydatami nowe wyzwanie – stworzenie deseru, który nie wykorzystuje żadnego produktu pochodzenia zwierzęcego. To z pewnością nie małe utrudnienie, które ma pobudzić kreatywność uczestników, gdyż będą musieli zapomnieć o składnikach, które często składają się na smak i fakturę deserów.
 
Ponadto w wyznaczonym czasie zespoły będą musiały wykreować: 3 torty czekoladowe, w których do przygotowania biszkoptu należy wykorzystać miód. W ten sposób Organizatorzy chcą zwrócić uwagę na pracę pszczół i zapylanie kwiatów. To zadanie jest przedmiotem współpracy z Krajowym Związkiem Pszczelarzy we Francji (UNAF), który zobowiązuje się do ochrony pszczół.
To jednak nie koniec zadań do wykonania przez nasz team. Do zrealizowania planu pozostaje jeszcze przygotowanie 2 mrożonych tortów oraz po jednym eksponacie z karmelu, czekolady i lodu. I tu również kolejna nowość, a jest nią wykonanie co najmniej jednego przezroczystego elementu (25/35 cm) w dmuchanym cukrze w eksponacie z karmelu. Komitet nalega na stosowanie technik manualnych.
 
W tym roku motywem przewodnim, który został narzucony przez Komitet Organizacyjny jest: natura, flora i fauna i opierając się na tym temacie nasi cukiernicy opracowali autorskie receptury oraz stworzyli całą, spójną koncepcję wymaganych kreacji.
 
Z pewnością 15 edycja Coupe du Monde de la Patisserie będzie miała wiele niespodzianek z okazji jubileuszu 30-lecia, które będą świetną okazją do wielkiego świętowania, ale o tym dowiemy się niebawem.
Po wielu latach Polacy wracają na arenę światowego cukiernictwa. Gorąco wierzymy, że w Lyonie nasz mocny, polski zespół pokaże pazur i zaprezentuje swoje niezwykłe umiejętności cukiernicze na najwyższym poziomie. 
 
Trzymajmy kciuki za naszą „słodką” drużynę, w skład której wchodzą polscy cukiernicy z długoletnim stażem i ogromnym doświadczeniem zawodowym jak: Michał Doroszkiewicz (Team Manager & Chocolate candidate), Marek Moskwa (Sugar candidate) i Damian Wiśniewski (Ice candidate), zaś w Jury międzynarodowym zasiądzie Jarek Nowakowski (Team President).
 
Nad wszystkim czuwa i koordynuje działania agencja Smarten PR jako oficjalny
przedstawiciel marki Coupe du Monde de la Patisserie w Polsce.
 
W drodze do Wielkiego Finału naszych cukierników wspierają PARTNERZY, bez pomocy których byłoby ciężko przygotować się profesjonalnie. Dlatego należą im się ogromne podziękowania za wielkie wsparcie!
 
PARTNER STRATEGICZNY: Debic
PARTNER GŁÓWNY: Lesaffre Polska, Gastro Magic Service
PARTNER: Badoit/Evian, Thermomix, Kruszwica, Winterhalter, Convotherm, hotel Natura Mazur, Primulator, Dziamski Studio
Aut. Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Coupe du Monde de la Patisserie w Polsce
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Niebawem
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.