< WRÓĆ DO Wydarzyło się

X Ogólnopolski Konkurs Gastronomiczny -„Kuchnia Polska na Mazowszu 2018”

Wydarzyło się2018-11-21

Kto w tym roku był najlepszy 

 

 
16 listopada 2018 r., w siedzibie Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ulicy Komorskiej 17/23 w Warszawie odbył się finał jubileuszowego X Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2018” zorganizowanego przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie oraz Stalgast przy wsparciu i pomocy merytorycznej szefów kuchni, mistrzów kelnerskich oraz absolwentów szkoły.
 
 
Jak co roku, w tym również konkurs składał się z dwóch części:
Konkursu Kulinarnego Ogólnopolskiego pod patronatem Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies 
Konkursu Kelnerskiego pod patronatem Akademii Kelnerskiej Grzegorza Górnika oraz przy współpracy i pod patronatem Centrum Szkolenia Barmanów Jerzego Czapli.
 
Do finału w Konkursie Kulinarnym i Kelnerskim zakwalifikowało się 12 drużyn reprezentujących następujące placówki:
Zespół Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie
Zespół Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
Zespół Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Niepubliczne Technikum im. 72 Pułku Piechoty w Radomiu
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 3 im. Stanisława Staszica w Siedlcach
Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie
Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie
Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
Zespół Szkół Rolniczego Centrum Kształcenia Ustawicznego w Wojsławicach
Zespół Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach
Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Żychlinie
 
 
Poza konkursem w rozgrywkach uczestniczyli uczniowie z Białorusi reprezentując:
Могилевский государственный университет продовольствия, Могилев, Республика Беларусь
 
W tegorocznej edycji, zadaniem finalistów Konkursu Kulinarnego było wykonanie dwóch potraw:
gorącej zakąski z wykorzystaniem filetu z lina oraz pora 
dania głównego z uda indyka z użyciem dyni oraz czosnku
Na przygotowanie i zaserwowanie tych potraw zespoły 2-osobowe miały 90 minut. 
 
 
Konkurs Kelnerski składał się z trzech części:
dwujęzycznego testu dotyczącego obsługi konsumenta (polsko-angielskiego)
testu umiejętności nakrywania stołu w nakryciu klasycznym i improstyl.
W klasycznym -uczestnicy przygotowywali nakrycie dla gościa room servis na tacy kelnerskiej prostokątnej do śniadania wiedeńskiego z jajem na miękko w szklance. W nakryciu improstyl motywem przewodnim była kolacja z champagne. 
wykonania filetowania pieczonego pstrąga (porcja talerzowa około 35 dkg) w obecności gościa 
 
 
Wyniki X Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2018”
I miejsce
w konkursie kulinarnym:
Michał Teklak i Wiktoria Marchlewska z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie
w konkursie kelnerskim – Ewelina Wojtal z Zespołu Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie
 
II miejsce
w konkursie kulinarnym: 
Jacek Darnowski i Jakub Sobczak z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Krystian Sawicki i Kamil Waluk z Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie 
w konkursie kelnerskim: 
Maciej Pasenik z Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim 
Mateusz Ludwiniak z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie 
 
III miejsce
w konkursie kulinarnym:
Paweł Kabat i Patrycja Cieśla z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
Kamila Krzyczmonik i Jakub Pawula z Zespołu Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach
Damian Durski i Żaneta Marciniak z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych z Żychlina
 
w konkursie kelnerskim:
Aneta Warsińska z Zespołu Szkół Gastronomicznych z Łodzi
Julia Podsiadła z Niepublicznego Technikum im. 72 Pułku Piechoty z Radomia
Karolina Zakrzewska z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych z Warszawy 
 
Wyróżnienia
w konkursie kulinarnym: 
Patrycja Brejnak i Antonina Kossut z Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
Paweł Kabat i Patrycja Cieśla z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie
Егор Окунев, Екатерина Чурбанова - Могилевский государственный университет продовольствия, Могилев, Республика Беларусь
w konkursie kelnerskim: 
 
Maciej Pasenik z Zespołu Szkół Nr 1 w Grodzisku Mazowieckim
Grand Prix oraz Puchar Smakosza zdobył: Zespół Szkół Gastronomicznych im. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie 
 
Zwycięzcom serdecznie gratulujemy!
 
Zmagania uczestników Konkursów Kulinarnego, oceniały dwa zespoły jurorskie:
Jury degustacyjne w składzie:
Andrzej Bryk
Stefan Birek
Mariusz Jeznach 
Zbigniew Łęgowski
Grzegorz Goleń
Niklas Siebecke
 
Jury techniczne w składzie:
 
Jacek Schliske
Daniel Jakubiec
Paweł Zieliński
Emilia Durka
 
Natomiast zmagania finalistów w Konkursie Kelnerskim oceniało Jury w składzie:
Grzegorz Górnik
Jerzy Czapla
Olaf Ratz
Marcin Irla
Mariusz Nowicki
 
 
W piątek 16 listopada oraz w sobotę 17 listopada konkursowi towarzyszyły pokazy kulinarne oraz warsztaty: kulinarne, baristyczne, barmańskie, prowadzone przez znakomitych szefów kuchni, wybitnych specjalistów branży:
Jerzego Czaplę – Centrum Szkolenia Barmanów 
Marcina Molika – Szefa Kuchni Restauracji Drukarnia 
Magdalenę Kusal – nauczyciela Zespołu Szkół Spożywczo - Gastronomicznych 
Piotra Lasockiego – Trenera personalnego Core Fitness 
Macieja Szymańskiego, Tomasza Dziewięckiego, Kamila Majewskiego, Macieja Chojarę – Bar Work Academy 
Dawida Zagrzywiec –Sous Chefa Restauracji Hotelu Renaissance Warsaw Airpot 
Егорa Окунев, Екатеринa Чурбанова ,Дарья Ерофеенко - Могилевский государственный университет продовольствия
 
KOMENTARZE
DODAJ KOMENTARZ

Komentarz:

Podpis:

E-mail:

WYŚLIJ

< WRÓĆ DO Wydarzyło się
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS